Около две хиляди цивилни граждани, евакуиращи се от обсадения град Мариупол, се намират в автобуси, потеглили от крайбрежния град Бердянск към контролирания от украинското правителство град Запорожие, предава Си Ен Ен.

"Евакуационният конвой тръгна от Бердянск за Запорожие", съобщиха от градския съвет на Мариупол в изявление в Telegram. "Много частни превозни средства се присъединиха към 42-та автобуса, ескортирани от автомобили на Червения кръст и Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Днес очакваме пристигането на рекорден брой жители на Мариупол."

Припомняме, че Министерството на отбраната на Русия заяви в четвъртък, че руските военни ще отворят отново коридора за евакуация от обсадения град Мариупол към Запорожие в петък по искане на Франция и Германия.

Хуманитарните доставки не са достигнали до Мариупол

Хуманитарните доставки не са достигнали до Мариупол

Градът остава обсаден

Съобщението на Министерството дойде, след като украински официални лица казаха, че хуманитарните конвои са се натъкнали на проблеми в четвъртък, включително конфискуване на помощите от руски войски и блокиране на автобусите.

Руските сили са конфискували 14 тона хуманитарна помощ от автобуси, пътуващи за Мелитопол в Южна Украйна, според украинския вицепремиер Ирина Верешчук.

Автобусите с хуманитарна помощ за Мариупол достигнаха Бердянск

Автобусите с хуманитарна помощ за Мариупол достигнаха Бердянск

Колоната от 45 автобуса има за задача и евакуация

Верешчук каза, че храните и лекарствата са били натоварени в 12 автобуса. Тя добави, че руските сили също са блокирали 45 автобуса, които са отивали за Бердянск в четвъртък по пътя за Мариупол.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи в петък, че изпраща хуманитарна помощ от Запорожие до Мариупол под формата на "три коли и девет служители.

Говорейки на виртуален брифинг на ООН за Украйна, говорителят на МКЧК Юън Уотсън каза, че екипите, пътуващи от Запорожие, се надяват да "подпомогнат операцията по безопасно преминаване", но добави, че "това усилие е било и остава изключително сложно", като пълен план не е "все още на място, за да се гарантира, че това се случва по безопасен начин."

Зеленски: Русия готви мощни удари срещу Донбас, при Мариупол и Харков

Зеленски: Русия готви мощни удари срещу Донбас, при Мариупол и Харков

Много е важно всички да проявяват сдържаност

В публикация във Facebook генералният щаб заяви в четвъртък, че украинските сили все още държат Мариупол, стратегически град на Азовско море, който свързва жизненоважен коридор между подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Източна Украйна и анексирания от Русия полуостров Крим.

Кметството на Мариупол изчислява, че при обсадата на града са убити около 5000 цивилни. Кметът Вадим Бойченко определи по-рано тази седмица броя на мирните жители, останали все още в града "до 170 000 души".

Днес той заяви, че руските бомбардировки на града са причинила щети на инфраструктурата от поне 10 милиарда долара, според предварителна оценка на местните власти.

"Всяко престъпление, всяко убийство и акт на унищожение, извършени от агресора, трябва да бъдат записани и предадени на Международния съд", каза Бойченко, цитиран от градския съвет. става ясно, че за целта работи специална комисия.

Многократните опити за организиране на хуманитарни коридори до там се провалят, като всяка страна обвинява другата за това. Русия отрича да атакува цивилни при нападението си срещу Украйна, което започна на 24 февруари.