Богатите и индустриализирани държави от Г-7 дължат на бедните страни около 13 трилиона долара неизплатена помощ за развитие и подкрепа за борба с климатичните промени. Това изчисли хуманитарната организация "Оксфам", цитирана от ДПА.

Позицията идва преди срещата на върха на Г-7, която ще се състои от 19 до 21 май в японския град Хирошима.

Организацията отбелязва, че вместо да изпълнят задълженията си, страните от Г-7 и техните банки изискват изплащане на дългове в размер на 232 милиона щатски долара на ден от Глобалния юг.

"Богатите страни от Г-7 обичат да се представят за спасители, но следват смъртоносни двойни стандарти", подчерта изпълнителният директор на "Оксфам" Амитаб Бехар.

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични

"Богатият свят е този, който е длъжник на Глобалния юг: дължи помощта, която обеща преди десетилетия, но така и не предостави - за огромните разходи от щетите, нанесени на климата заради безразсъдното изгаряне на изкопаеми горива, за богатството, натрупано от колониализма и робството", допълни той.

"Оксфам" отбеляза, че срещата на върха на Г-7 се провежда в момент, когато работещите са съкращавани, цените на храните са скочили до небето, а гладът по света расте. Отчита се, че за първи път от 25 години изключителното богатство и крайната бедност са се увеличили едновременно.

Страните от Г-7 нарушиха обещанието си за 100 милиарда щатски долара годишно, които да предоставят на по-бедните страни за борба с изменението на климата. Смята се, че техните въглеродни емисии са причинили 8,7 трилиона долара загуби и щети в страните с ниски и средни доходи. Още през 1970 г. богатите страни дадоха обещание да заделят 0,7% от своя БВП за помощ за развитие. 4,49 трилиона щатски долара обаче така и не бяха предоставени - повече от половината от обещаните средства.

"Тези пари можеха да окажат значение. Можеше да се плати за училища, болници, животоспасяващи лекарства, достъп до вода и по-добри пътища, селско стопанство и продоволствена сигурност", изтъкна Бехар.

"Г-7 трябва да платят дълговете си. Тук не става въпрос за добронамереност или милосърдие - това е морално задължение", посочи той.

Глобалният икономически отговор на климатичните промени: какъв е планът?

Глобалният икономически отговор на климатичните промени: какъв е планът?

Борбата с климатичните промени ще бъде от полза за икономическия растеж в световен мащаб