Служителите на реда в окупирания град Бердянск ще започнат избирателно да проверяват мобилните телефони на гражданите за абонаменти за украински ресурси, предава ТАСС.

"От днес в Бердянск служителите на реда започнаха избирателна превантивна проверка, се казва в информацията. Ако се установи, че гражданин е абониран за пропагандните ресурси на киевския режим, при първо установяване се предвижда предупреждение." Уточнява се, че в бъдеще за това е предвидена глоба.

На 19 октомври руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на военно положение в новоанексираните украински региони - Донецка, Луганска, Херсонска и Зспорожка области. Съветът на федерацията одобри документа на своето пленарно заседание. Президентът съобщи още, че окупационните власти ще получат допълнителни правомощия за гарантиране на сигурността в тези региони. Постановлението предвижда няколко нива на реакция при възникващи рискове, включително ограничаване на движението на превозни средства и проверката им.

На 30 септември в Кремъл Путин подписа споразумения с ръководителите на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област за присъединяването на новите територии към Русия, с което де-факто анексира тези територии.

Още тогава на тържествената церемония президентът Путин заяви, че статутът на новите региони няма да бъде обсъждан в преговорите с Украйна.

Русия обяви, че анексираните украински територии са под нейната ядрена защита

Русия обяви, че анексираните украински територии са под нейната ядрена защита

Кремъл признава, че все още се работи по тяхното "интегриране"