Германия ще достави допълнително оръжие на Израел в близко бъдеще, заяви канцлерът Олаф Шолц, след като спад в доставките тази година доведе до обвинения от опозицията, че правителството умишлено забавя износа на оръжие за Тел Авив, предава Ройтерс.

"Не сме решили да не доставяме оръжие. Доставяли сме оръжие и ще продължим да доставяме", каза Шолц пред парламента по време на събитие за почитане на жертвите на атаката на Хамас от 7 октомври. Това беше отговор на обвинение от страна на опозиционния лидер Фридрих Мерц.

Шолц уточни, че правителството е взело решения, които ще осигурят предстоящи доставки в скоро време.

Мерц, лидер на германската консервативна опозиция, обвини правителството в забавяне на износа на оръжие за Израел, включително амуниции и резервни части за танкове.

"В продължение на седмици и месеци федералното правителство отказваше да издава разрешителни за износ на амуниции и дори на резервни части за танкове", заяви Мерц по време на парламентарната сесия.

Одобренията за износ на оръжие от Германия към Израел рязко намаляха тази година, като до 21 август са одобрени доставки на стойност само 14,5 милиона евро, според данни на Министерството на икономиката. За сравнение, през 2023 г. Германия е одобрила износ за 326,5 милиона евро.

Германското правителство заяви, че няма бойкот на износа на оръжие за Израел и разрешителните за износ се издават на база индивидуален преглед, като се вземат предвид международното право и съображенията за външна и вътрешна сигурност.

Франция: Сигурността на Израел не може да бъде гарантирана само с военна сила

Франция: Сигурността на Израел не може да бъде гарантирана само с военна сила

Военният успех не може да бъде заместител на политическата перспектива, заяви външният министър на Франция Жан-Ноел Баро