Германският парламент избра Олаф Шолц за девети канцлер след Втората световна война, откривайки нова ера за Германия, най-многолюдната страна и най-голямата икономика в Европейския съюз, след 16-годишното управление на Ангела Меркел. Това предаде Асошиейтед Прес.

Правителството на Шолц встъпва в длъжност с големи амбиции за модернизиране на Германия и борба с климатичните промени, но е изправено пред непосредственото предизвикателство да се справи с най-тежката фаза на пандемията от коронавирус в страната.

Депутатите гласуваха с 395-303 гласа за избирането на Шолц за канцлер, като шестима се въздържаха. Неговата трипартийна коалиция има 416 места в 736-членната долна камара на парламента.

Шолц беше поздравен от депутати от целия политически спектър. По-късно в сряда той ще бъде официално обявен за канцлер от президента на Германия и ще положи клетва пред председателя на парламента.

Ангела Меркел, която вече не е член на парламента, наблюдаваше гласуването от трибуната за зрители. В началото на заседанието депутатите я аплодираха бурно.

Преобладаващото мнозинство от германците виждат само един мандат на Олаф Шолц като канцлер

Преобладаващото мнозинство от германците виждат само един мандат на Олаф Шолц като канцлер

20% от германците смятат, че светофарната коалиция ще се разпадне преди края на мандата

63-годишният Шолц, който от 2018 г. е вицеканцлер и министър на финансите на Германия, внася богат опит и дисциплина в коалицията на неговите лявоцентристки социалдемократи, "Зелените" и Свободната демократическа партия.

Новото правителство има за цел да увеличи усилията за борба с измененията на климата, като разшири използването на възобновяема енергия и ускори излизането на Германия от въглищната енергетика до 2030 г. То планира и по-либерални социални политики, включително легализиране на канабиса за развлекателни цели и улесняване на получаването на германско гражданство. Новите управници също така обещават да увеличат минималната надница в Германия на 12 евро на час от сегашните 9,60 евро, което според Шолц означава увеличение на заплатите на 10 милиона души.

Олаф Шолц предупреди Русия: всякаква заплаха за Украйна е неприемлива

Олаф Шолц предупреди Русия: всякаква заплаха за Украйна е неприемлива

Настоя, че границите не могат да бъдат нарушавани