Германският канцлер Олаф Шолц поиска от Косово и Сърбия ясен ангажимент за постигане на трайно политическо решение на техния дългогодишен спор за независимостта на Косово, съобщава Асошиейтед прес.

Преговорите за нормализиране, улеснени от Европейския съюз, започнаха преди 11 години, но дадоха малко въздействие, а напрежението между бившите противници във войната остава. Шолц, който беше в Косово, за да започне многонационално пътуване в Западните Балкани, каза, че руската война в Украйна е направила стабилността в региона още по-важна.

"Във времена като тези, стойността на мира и сигурността ни се изяснява отново и е още една много важна причина за Косово и Сърбия да намерят политическо решение с всеобхватно, устойчиво решение, което също допринася за регионалната стабилност", каза Шолц на пресконференция в Прищина.

Канцлерът помоли правителствата на Сърбия и Косово за ясен ангажимент към диалога, подпомаган от ЕС.

"Ясно е, че споразумението в крайна сметка трябва да изясни и въпроса за признаването на Косово, защото не е възможно две държави, които не се признават, да станат членове на ЕС", каза Шолц.

Косово, бивша провинция на Сърбия, обяви независимост през 2008 г., десетилетие след бруталната война от 1998-1999 г. между сепаратистки етнически албански бунтовници и сръбските сили. Войната приключи след 78-дневна въздушна кампания на НАТО, която изгони сръбските войски и нахлуха мироопазващи сили.

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Двете държави обтегнаха отношения заради изявленията на руския президент

Повечето западни държави признаха суверенитета на Косово, но Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай не.

Шестте страни от Западните Балкани са на различни етапи от своите стремежи за членство в ЕС. Сърбия и Черна гора започнаха пълни преговори, докато Албания и Северна Македония се сблъскаха със забавяне на започването на преговорите от ЕС.

Косово и Босна са в ранните етапи на процеса на членство.

Премиерът на Косово Албин Курти обяви, че страната ще кандидатства за статут на кандидат за ЕС, което направиха Украйна, Молдова и Грузия. Курти определи присъединяването към ЕС като "единственото бъдеще".

Шолц похвали Косово за подкрепата на санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията в Украйна, като нарече правителството в Прищина "надежден партньор".

Той също така припомни на сръбското правителство, че всяка страна, която се надява да стане член на ЕС, трябва да спазва своите закони и обичаи. Сърбия не се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия и смята Москва за близък съюзник. Сърбия също е силно зависима от руската енергия.

Шолц планира да посети Сърбия, Гърция, Северна Македония и България по време на своето пътуване по Балканите.

Вучич обеща на Шолц Сърбия да не разваля мира на Балканите

Вучич обеща на Шолц Сърбия да не разваля мира на Балканите

Позиция на Сърбия е трудна и допълнително усложнена от изявленията на Путин за Косово и Донбас