Руският президент Владимир Путин се опасява от "искрата на демокрацията", която ще се разпространи в страната му. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, съобщава агенция Ройтерс. Той добави че, руският държавен глава се опитва да раздели Европа и да се върне към свят, доминиран от сфери на влияние.

Шолц отговори на въпрос в интервю за вестник Muenchner Merkur, публикувано на правителствения уебсайт в понеделник, дали Путин ще приеме приближаването на Украйна към Европейския съюз.

"Руският президент трябва да приеме, че в неговия квартал има общност от основани на закона демокрации, която се сближава все повече", каза той. "Той явно се страхува от искрата на демокрацията, която ще се разпространи в страната му."

Европейската комисия миналата седмица препоръча на Украйна, която се бори с руската инвазия на изток, да бъде даден статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз, ход, който Шолц заяви, че подкрепя.

"Путин иска разделена Европа и връщане към политика на сфери на влияние, каза Шолц. "Той няма да успее в това."

Шолц предупреди, че покачването на цените на енергията вероятно ще продължи дълго време, и отхвърли твърдението на Русия, че е намалила потоците на газ, тъй като необходимите резервни части липсват поради санкции.

"Това обяснение не е правдоподобно", добави той.

Шолц обеща подкрепа за Украйна от Г-7

Шолц обеща подкрепа за Украйна от Г-7

На срещата следващата седмица това ще бъде обсъдено