Френският президент Франсоа Оланд изнесе мощна защита на борбата на страната си срещу тероризма, настоявайки, че Франция ще победи враговете си, защото демокрацията винаги побеждавала варварството, съобщава БиБиСи.

По думите му, битката срещу терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”) щяла да бъде дълга и трудна, но те щели да бъдат издирени и унищожени.

В продължителна реч Оланд настоя, че било задължение на всички във Франция – мюсюлмани и немюсюлмани – да се справят с радикалния ислям.  

Той предприе защита на строгото светско разделение на държавата от религията във Франция. „Нищо в идеята на секуларизма не се противопоставя на практиката на исляма във Франция, при условие, че се спазва законът”, отбеляза Оланд.

Речта беше наблюдавана изкъсо от политическите наблюдатели, според които той е направил своя най-голям сигнал досега, че планира да се кандидатира за втори мандат на президентските избори през следващата година.

Въпреки че масовите очаквания са той да се хвърли в битката, рейтингът на одобрение на Франсоа Оланд се срина толкова много, че проучванията на общественото мнение показват, че около 9 от 10 френски избиратели не желаят той да бъде кандидат за втори мандат в Елисейския дворец.

Коментатори отбелязват, че речта е включвала редица атаки срещу дясноцентристката партия „Републиканците”, по-специално срещу бившия президент Никола Саркози, който е фаворит за спечелването на номинацията на дясната формация.

Без да го назовава в прав текст, Оланд разкритикува коментара, направен от Саркози след убийството на свещеника в Руан и на 86 души в Ница през юли от ислямисти.  

Саркози призова тогава за строги мерки, оплаквайки се, че „юридическите тънкости, предпазливите мерки и оправданията за предприемането на анемични мерки са непоносими”.

Но в своята реч френският президент Оланд изтъкна, че конституционните принципи като свобода на словото, придвижването и вероизповеданието не били „юридически тънкости”. А в пряка препратка към собствените проблеми на Саркози със закона той запита: ”Дали се смята за невинен (юридическа тънкост)? Това е доста полезно, след като се защитаваш сам”.

Според френската прокуратура Саркози следва да бъде съден за нарушаване на лимитите за разходи по време на президентската кампания през 2012 г.