Украински режисьор Олег Сенцов, освободен в размяна на затворници след четири години в руски затвор, предупреди Европа да не се сприятелява с Москва, докато получаваше награда за правата на човека на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Сенцов бе арестуван в Крим, след като Русия анексира украинската територия през 2014 г. и е отличена с наградата "Сахаров", докато все още бе в затвора.

"Това е огромна чест, а също и огромна отговорност. Приемам тази награда като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори", заяви Сенцов пред Европейския парламент, след като му бе връчена наградата.

"Не вярвам на Путин и ви призовавам да не му се доверявате. Русия и Путин със сигурност ще ви измамят. Те искат да видят Украйна на колене ", добави той.

Руски военен съд осъди Сенцов на 20 години в затвор за максимална сигурност през 2015 г., след като го призна за виновен в подпалването на два офиса в Крим, включително един, принадлежащ на управляващата политическа партия на Русия.

Той не се призна за виновен и осъди процеса си като политически мотивиран. Той бе сред 35 украински задържани, които бяха разменени на 7 септември в замяна на равен брой затворници.

Наградата, с името съветския дисидент и ядрен физик Андрей Сахаров, се присъжда ежегодно от Европейския парламент в Страсбург на хора, "които са посветили живота си на защитата на правата на човека и свободата на мисълта".

Олег Сенцов: Не вярвайте, че Русия иска мир

Олег Сенцов: Не вярвайте, че Русия иска мир

„Путин не се интересува от хората си, само от амбициите си“…