Не вярвайте, че Русия иска мир, заяви украинският режисьор Олег Сенцов, на първата си пресконференция, след като завърна в родината си след 5-годишен плен в Русия.

"Що се отнася до това дали Русия иска мир — както и вълкът да нямата овча кожа, зъбите му си остават на място, не се вълнувайте - не вярвайте в това. Аз не вярвам." - подчерта Сенцов, цитиран от агенция "Укринформ".

Припомняме, на 7 септември се състоя размяна на пленници между Украйна и Русия. Сред украинците, които се завърнаха в родината си, са 24-мата моряци, пленени при Керченския пролив, както и 11 политически затворници, сред които и Олег Сенцов. Режисьорът беше пленен през 2014 г. в окупирания Крим.

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Режисьорът е в затвор в Русия

Той допълни, размяната не е стъпка към мир от страна на Русия, тъй като тя не се е отказала от аспирациите си към Украйна.

"Това, че сме тук, не означава, че Русия е готова да пусне Украйна, да даде Крим, да даде Донбас, да каже: живейте, както искате. Не. Това няма да стане. Не чакайте." - каза още Сенцов.

Той смята, че Украйна може да си върне Крим само с танкове, не с дипломация.

Мощна международна подкрепа за Олег Сенцов

Мощна международна подкрепа за Олег Сенцов

Над 100 европейски творци поискаха Русия да го пусне от затвора...

По думите му, преговорите с Москва за размяната са се проточили, тъй като "руската система няма заден ход", Кремъл не се стреми да върне хората си, а амбициите на руския президент Владимир Путин стоят над всичко.

Освен това, Путин е искал да получи отстъпки, а Украйна не се е съгласявала.

"Той не искаше да получи хората си - те не го интересуват, може да горят в ада, те са никой. Интересуват го само собствените му амбиции. Той искаше да получи други отстъпки. Украйна не са съгласи. И аз съм много радостен, че предишната украинска власт не му даде каквото и да било. Наложи ни се да бъдем в затвора, случваха се още някакви неща, но не им отстъпихме, това е добре." - подчерта Сенцов.

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Като лагерист от „Освиенцим“...

Същевременно той отбеляза, че въпреки това през мандата на Петро Порошенко непрекъснато се е работело по размяната, правени са други размени.

цялата предишна администрация много работеше върху това... Бяха освободени други пленници при предишната администрации. Но там просто нещата влязоха в задънена улица. Всички разбираха това. А сега, с идването на новата власт, Русия има шанс да презареди отношенията. Президентът Зеленски също направи крачка към Москва. Виждам, че искрено иска да разреши този конфликт за благото на страната без загуби по отношение на интересите ни. И това е правилно. Вече казах, че е по-добре сто години преговори, отколкото един ден война." - коментира Сенцов.

Той подчерта, че през годините в плен непрекъснато е следил ставащото в света, в Украйна и в Русия.

Режисьорът сподели също, че в Русия са се опитали да го направят руски гражданин. Той напомни, че след незаконната анексия на Крим руските власти са обявили, че на всички жители автоматично ще бъде присвоено руско гражданство ако не откажат от него писмено в рамките на два месеца.

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

САЩ: Русия цинично отмъщава на Сенцов заради позицията му за Крим

Вашингтон апелира да не се допуска смъртта на невинен човек...

"Аз не признах тази окупация, нито тези документи, нямах намерение нищо да пиша. Цялата операция по присъединяването, превземането, беше незаконна - съответно и документите, още повече документите за отказ... Това е глупост, не исках да участвам в това. Когато се озовах в плен, в затвора, се възползваха от тази ситуация и се опитаха да докажат, че съм руснак и заради това не подлежа на размяна и не пускаха при мен консула." - разказа Сенцов.

Освен това руските власти са се опитвали да го накарат преди изборите през 2014 г. да даде показания срещу Виталий Кличко или други украински политици.

Режисьорът е успял да изнесе от руския затвор своя дневник, в който е описал 145-те си дни гладна стачка. Спомените му са описани в 15 тетрадки.

Един от завърналите се в Украйна пленници претърпя тежка операция

Един от завърналите се в Украйна пленници претърпя тежка операция

Едем Бекиров е с ампутиран крак, диабет, инфаркт…