Украинският режисьор Олег Сенцов, който гладува в руски затвор, е крайно изтощен, а руските власти скриват истинското му състояние. Това съобщи сестра му Наталия Каплан, цитирана от агенция "Униан".

Въпреки критичното си състояние, Сенцов е категоричен, че няма да моли президента на Русия Владимир Путин да го помилва. На 13 юли беше съобщено, че майката на режисьора е отправила молба за неговото помилване, но от Кремъл отговориха, че за да бъде разгледан въпросът, молбата трябва да бъде отправена лично от него.

Последва реакция от страна на ООН - световната организация призова Русия незабавно да освободи Сенцов без никакви условия. На сайта на върховния комисар по човешките права е публикувано въвзвание, в което се подчертава, че състоянието му е критично и че процесът срещу него е воден в нарушение на нормите на международното законодателство.

Мощна международна подкрепа за Олег Сенцов

Мощна международна подкрепа за Олег Сенцов

Над 100 европейски творци поискаха Русия да го пусне от затвора...

Междувременно заместник- председателката на украинския парламент Ирина Геращенко определи изявлението на Кремъл, че е необходимо самият Сенцов да моли за помилване, като лъжа и цинизъм. Тя напомни, че за освобождаването на Надежда Савченко и в два други случая руските власти не са поставили такива изисквания.

"Кремълски изверги, циници и убийци. Путин знае, че Олег никога няма да напише такова писмо. Русия изпълнява сценарий за бавното убийство на Олег..." - написа Геращенко във Фейсбук.

ЕС скочи на Русия за присъдата на украинския режисьор

ЕС скочи на Русия за присъдата на украинския режисьор

Според ЕС делото противоречи на елементарните стандарти за правосъдие

По думите на Наталия Каплан, брат й вече прилича на лагерист от "Освиенцим".

"Известно е, че той е в предкризисно състояние и всеки момент могат да настъпят необратими изменения, ако вече не са настъпили." - споделя сестрата на режисьора.

Той самият обаче предпочита да не говори за критичното си състояние, за да не плаши децата си и своята майка, която в неделя имаше рожден ден.

И САЩ поискаха Москва да освободи от затвора Олег Сенцов
Обновена

И САЩ поискаха Москва да освободи от затвора Олег Сенцов

Измъчван, за да направи самопризнания…

На 8 август сестра му Наталия съобщи ,че е получила писмо, в което той обяснява, че се приближава до края си, но не желае лечение в руска болница, защото отношението на лекарите към него е грубо и унизително, дори по-лошо от това в затвора.

Олег Сенцов беше задържан в Крим през пролетта на 2014 г. Той беше прехвърлен в Русия, където беше обвинен в организиране на терористични актове. През август 2015 г. руският съд го осъди на 20 години затвор.

На 14 май режисьорът започна гладната си стачка с искане да бъдат освободени украинските политически затворници от руските затвори.

Жизнените показатели на режисьора Олег Сенцов вече са опасно ниски

Жизнените показатели на режисьора Олег Сенцов вече са опасно ниски

Той отказва да прекрати гладната си стачка…