Американският държавен департамент отново призова Русия да освободи украинския режисьор Олег Сенцов, за да не бъде допусната смъртта на още един невинен човек в руски затвор.

На 21 август се навършиха 100 дни от началото на гладната стачка на Сенцов, чието здравословно състояние е критично.

На сайта на департамента е публикувано изявление, в което американската страна изказва дълбоката си загриженост за влошеното здраве на режисьора и изразява солидарност с искането му да бъдат освободени украинските политически затворници, задържани в Русия и окупирания Крим.

"Разтревожени сме от възможността още един невинен човек да умре в руски затвор. Надяваме се руските власти да освободят Сенцов, за да бъде избегната такава трагедия, която неизбежно ще доведе до искания за търсене на отговорност от чиновниците, които са я допуснали." - се казва в обръщението.

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Гладуващият Олег Сенцов е в крайно изтощение, Кремъл игнорира апела на ООН

Като лагерист от „Освиенцим“...

В текста се подчертава, че украинецът е осъден от руския съд на 20 години затвор по обвинение в заговор за извършване на терористични актове, за каквито в действителност няма вина.

Американската страна определя присъдата срещу него като цинично отмъщение заради несъгласието му с окупацията на Крим.

"На 14 май той започна безсрочна гладна стачка като протест срещу незаконното лишаване от свобода на повече от 60 украински политически затворници в Русия, с искане за тяхното освобождаване. Ние откликваме на неговия призив: време е тези затворници, включително самият Сенцов, да се приберат у дома." - заключават от Държавния департамент.

ПАСЕ поиска да бъдат освободени от руските затвори украинските заложници

ПАСЕ поиска да бъдат освободени от руските затвори украинските заложници

Да бъдат допуснати представители на Червения кръст…