Wikileaks продължава да „бълва" секретни телеграми на американски дипломати, засягащи Египет. От тях става ясно, че вицепрезидента на страната Омар Сюлейман, Израел и САЩ съществуват тесни работно отношения, както и че Сюлейман е предпочитаният от Израел наследник на Хосни Мубарак.

Припомняме, Мубарак подаде оставка след 30 години управление и след 18-дневни протести срещу властта. По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.

Американците пишат, че между Сюлейман и израелците е установена „гореща линия", която се използва практически ежедневно.

Телеграмата е от месец ноември 2007 година и в нея се посочва, че Омар Сюлейман обещал да „изчисти Синай" в израелски интерес. Той изразил готовността си да „разчисти Синай" от палестински контрабандисти на оръжие.

Обещанието да „разчисти" Синай е дадено от Сюлейман на Ювал Дискин от Израелската агенция за сигурност, след като той се е оплакал от контрабандата на оръжие през границата между Египет и Ивицата Газа.

Според телеграмата Дискин се е срещнал с високопоставени официални лица от САЩ и им е казал, че Синайският полуостров е станал „склад за оръжие и експлозиви".