Група скандинавски дарители събра близо един милион евро за лечение на украински деца, травмирани от войната, съобщава "Ройтерс".

Първоначално лечението ще се извършва в онлайн клиника, която се надяват да превърнат в нова детска болница, която да бъде построена в Украйна, ако се присъединят повече дарители.

Близо 2/3 от украинските деца са били принудени да напуснат домовете си след нахлуването на руските сили в Украйна преди повече от две години. ООН предупреди, че около 1,5 милиона деца са изложени на риск от посттравматичен стрес и други психични заболявания.

Украйна локализирала над 17 000 изчезнали във войната свои деца

Украйна локализирала над 17 000 изчезнали във войната свои деца

Към 18 септември 2023 г. 1231 деца все още се търсят

Скандинавските дарители създадоха фондация, наречена "Надя" - "надежда" на украински език - която има за цел да събере 150 милиона евро дарения за изграждането на болница и звено за изследване на травми в Украйна. До момента са събрани 900 000 евро.

"За да се гарантира, че незабавната помощ ще стигне до Украйна, болницата първо ще бъде отворена дигитално", поясниха от фондацията. "Дигитализацията позволява използването на нови технологии, като виртуална реалност, при лечението на травми от войната".

Дарителите, водени от бившия министър от финландското правителство и изпълнителен директор Ане Бернер, посочиха, че Финландия може да черпи от собствения си исторически опит с травми от войната.

"Видяхме какво се случва, когато нелекуваните травми се предават от едно поколение на друго", заяви Бернер.

Финландия отвърна на опит за нахлуване от Съветския съюз по време на Втората световна война, което според медицински експерти е довело до проблеми с психичното здраве на няколко поколения и алкохолизъм след края на военните действия.

ООН призова Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

ООН призова Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

Москва отхвърля обвиненията