Заместникът на генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс предупреди, че Афганистан се нуждае от гъвкаво и устойчиво международно финансиране до края на годината, за да предотврати по-нататъшен срив на икономиката, съобщи VoA. Грифитс заяви, чe ye призове САЩ да отделят такава помощ.

"През последните седмици става болезнено ясно, че крахът на икономиката е много по-сериозен и належащ проблем, отколкото се опасявахме. Смятахме, че може да се справим през зимата само с хуманитарна помощ. Сега знаем, че това няма да е достатъчно," - посочи той.

През последните две десетилетия икономиката на Афганистан избягваше срив в голяма степен благодарение на чуждестранната помощ. Около 75 процента от бюджета на предишното правителство се осигуряваше от чуждестранни донори, както и 40 процента от брутния продукт на страната.

ООН предупреждава за колосален срив на банковата система на Афганистан

ООН предупреждава за колосален срив на банковата система на Афганистан

Настоява за спешни действия за подкрепа на банките в страната

След като на 15 август на власт дойдоха талибаните, чуждестранната помощ практически беше прекратена.

Това доведе до проблеми със задоволяването на основни потребности, включително електроснабдяването, здравеопазването, образованието. Инфлацията расте със застрашителни темпове, а повечето афганистанци не могат да си позволят дори стоки от първа необходимост.

Грифитс планира да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на 21 декември във Вашингтон, за да обсъди възможностите за гъвкаво финансиране, което да не попадне в ръцете на талибаните.

СЗО: Милиони деца в Афганистан могат да загинат от недохранване

СЗО: Милиони деца в Афганистан могат да загинат от недохранване

Над половината от цялото население "върви към гладна смърт"