Международната общност изрази тревога от последните събития в Судан и осъди насилието в страната. С изявления излязоха ООН, ЕС и САЩ. Русия, Египет, Саудитска Арабия също  призоваха за прекратяване на военните действия. В същото време Чад затвори границата си със Судан.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди сблъсъците между суданската армия и паравоенната група. Това каза в изявление секретарят му Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар категорично осъжда избухването на военни действия и призовава лидерите на тези страни незабавно да спрат военните действия, да възстановят спокойствието и да започнат диалог за разрешаване на кризата", каза той. 

Най-малко трима убити при размирици в столицата на Судан
Обновена

Най-малко трима убити при размирици в столицата на Судан

Паравоенни сили и армията на страната влязоха във въоръжен сблъсък

Освен това се подчертава, че Гутериш призовава страните от региона "да подкрепят усилията за възстановяване на реда и връщане към пътя на прехода" на Судан от военна към цивилна администрация.

Той също така предупреди, че по-нататъшното нарастване на напрежението в страната "ще има опустошителни последици за жителите и ще влоши допълнително и без това крехката хуманитарна ситуация".

Африканският съюз (АС) призова в събота за прекратяване на огъня в Судан. "Председателят пламенно призовава всички страни, въоръжените сили и силите за бързо реагиране, по-специално, незабавно да спрат унищожаването на страната, паниката на населението и кръвопролитията", заяви Муса Факи Махамат, председател на Комисията на АС.

Факи призова международната общност към единство, за да накара страните незабавно да прекратят военните действия и да се върнат на масата за преговори за задоволителен край на кризата за всички".

В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова в "Туитър" всички участници в конфликта в Судан да спрат насилието и да избегнат по-нататъшни ескалации.

"Дълбоко загрижен за съобщенията за ескалиране на насилието между суданските въоръжени сили и силите за бърза поддръжка. Поддържаме връзка с екипа на посолството в Хартум - в момента всички са отчетени", заяви Блинкън. Призоваваме всички участници незабавно да спрат насилието и да избегнат по-нататъшни ескалации или мобилизиране на войски и да продължат разговорите за разрешаване на нерешените проблеми, добави той.

Европейският съюз (ЕС) категорично осъжда избухването на насилие между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа и призова за спешни стъпки за прекратяване на военните действия. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. 

"ЕС настоятелно призовава всички страни да покажат лидерство и да се ангажират с незабавно прекратяване на военните действия. В този критичен момент трябва да се даде приоритет на заглушаването на оръжията, деескалацията на ситуацията и разрешаването на различията чрез диалог", настоя Борел. 

Припомняме, че от дни тлее напрежение между паравоенни сили и армията на страната. Спорът между двете страни е съсредоточен около прехода към гражданско управление.

Паравоенните сили за бърза подкрепа твърдят, че са поели контрола над летището и президентския дворец. От своя страна армията посочи, че паравоенните са се опитвали да превземат военния щаб.

Ситуацията към момента е доста неясна. Най-малко 9 цивилни са убити, а битката се е разпростряла в жилищни квартали в столицата и съседните градове.

150 загинали при боеве в Судан

150 загинали при боеве в Судан

При последните етнически сблъсъци, предизвикани от спорове за земя

Суданската държавна телевизия съобщи, че е имало сблъсъци и в централата ѝ.

Очевидци съобщават за стрелба и в много други части на страната извън столицата, включително в Мерове, в дарфурските градове Ел Фашер и Ниала.

След преврата от октомври 2021 г. генерали управляват страната чрез Суверен съвет. Паравоенните сили са под командването на вицепрезидента на съвета генерал Мохамед Хамдан Дагало. Междувременно армията се ръководи от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, който е ръководител на Суверенния съвет.

Превратът от 2021 г. сложи край на период от повече от две години, когато военни и цивилни лидери си поделяха властта.

Западните сили и регионалните лидери призоваха двете страни да се върнат към преговори, насочени към възстановяване на гражданското управление. Руското посолство също е обезпокоено от ескалацията на насилието и призова за прекратяване на огъня.