Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток), свика пресконференция, на която говори за ситуацията в ивицата Газа и спешната нужда от повече хуманитарна помощ.

"Докато говорим, хората в Газа умират, не се предоставят основни услуги ", каза той пред присъстващите репортери.

Според него храната и водата в сектора са на привършване, а канализацията е започнала да прелива по улиците. Всичко това може да доведе до разпространение на опасни болести, предупреждава Лазарини.

"Преди няколко дни предупредих, че няма да можем да продължим нашата хуманитарна операция, ако не получим доставки на гориво. Предупреждението ми остава в сила", каза той, добавяйки, че UNRWA е разполагала с ограничено потребление на гориво през последните няколко дни.

"Имаше цена за това. Нашият екип трябваше да вземе трудни решения, които никой хуманитарен работник не би трябвало да взема ", каза ръководителят на агенцията.

Антонио Гутериш: Палестинските атаки не са дошли от нищото
Обновена

Антонио Гутериш: Палестинските атаки не са дошли от нищото

Израел поиска оставката му и спря визите за ООН

"Газа е задушена" и нейните жители "се чувстват отхвърлени, отчуждени и изоставени", каза той пред пресата: "Боли ме, че необходимостта от хуманитарна помощ постоянно се поставя под въпрос, докато отчаянието се излъчва на живо ."

Въпреки активните преговори, само "няколко конвоя" с хуманитарна помощ бяха допуснати в ивицата Газа, каза Лазарини. "Много от нас видяха искра надежда в тези камиони", но те не бяха "нещо повече от трохи", добавя той.

Лазарини завърши речта си, като каза, че най-малко 57 негови колеги от UNRWA са били убити в ивицата Газа. Като се има предвид недостигът на помощ, не е ясно колко дълго UNRWA "ще може да издържи", но комисарят каза, че "със сигурност не повече от няколко дни".

След изявлението си за пресата Лазарини беше попитан за броя на жертвите в ивицата Газа и дали цифрите, предоставени от контролираното от Хамас палестинско министерство на здравеопазването са достоверни.

Той отговори, че в миналото цифрите, идващи от ивицата Газа, са били смятани за надеждни и "никой никога не е оспорвал тези цифри".

ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП "Рафах"

ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП "Рафах"

Всичко се разтоварва и товари наново