Общото събрание на ООН вероятно ще гласува следващата седмица палестинска проекторезолюция, изискваща Израел да прекрати "незаконното си присъствие в окупираната палестинска територия" в рамките на шест месеца, предава "Ройтерс".

Основната цел на проекторезолюцията, написана от палестинските власти и видяна от "Ройтерс", е да приветства консултативното становище от юли на Международния съд, в което се казва, че израелската окупация на палестински територии и селища е незаконна и трябва да бъде оттеглена.

Но докато консултативното становище на най-висшата съдебна инстанция на Обединените нации казва, че това трябва да бъде направено "възможно най-бързо", проекторезолюцията на Общото събрание поставя шестмесечен график за това.

Арабската група, "Организацията за ислямско сътрудничество" и "Движението на необвързаните" поискаха в понеделник 193-членното Общо събрание на ООН да гласува на 18 септември. Езикът на проекторезолюцията от осем страници може да се промени, преди да бъде подложена на разглеждане гласуване.

Гласуването ще дойде само дни преди световните лидери да пристигнат в Ню Йорк за годишната си среща в ООН.

Гутериш счита войната в Газа за най-тежка в мандата си в ООН

Гутериш счита войната в Газа за най-тежка в мандата си в ООН

Израел няма да позволи на Организацията да управлява след войната, счита той

Посланикът на Израел в ООН Дани Данон призова Общото събрание да "отхвърли категорично тази позорна резолюция и вместо това да приеме резолюция, осъждаща "Хамас" и призоваваща за незабавното освобождаване на всички заложници".

Консултативното становище на МС не беше обвързващо, но има тежест според международното право и може да отслаби подкрепата за Израел. Резолюцията на Общото събрание също не е обвързваща, но има политическа тежест.

Израел превзе Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим - райони от историческа Палестина, които палестинците искат за държава - по време на войната в Близкия изток през 1967 г. и оттогава строи селища на Западния бряг и непрекъснато ги разширява.

Настоящата война в ивицата Газа започна на 7 октомври 2023 г., когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха в израелските общности, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 заложници, според израелските данни.

Блинкън: Споразумението за спиране на огъня в Газа е почти напълно съгласувано

Блинкън: Споразумението за спиране на огъня в Газа е почти напълно съгласувано

Хамас и Израел са длъжни да кажат "да" по оставащите въпроси