Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Ню Йорк в среща на първите дипломати от Европейския съюз, на която изслушаха специалните пратеници на ООН за Либия и Сирия. Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Борисов.

Гасан Саламе, специален пратеник на ООН за Либия, във видеоконферентна връзка от Триполи информира министрите за несигурната обстановка в страната след въоръжените нападения в либийската столица, в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, подписано от 18 групировки на 4 септември.

Вече 96 загинали при сраженията в Триполи

Вече 96 загинали при сраженията в Триполи

Сред загиналите има и цивилни

Необходими са мерки за прекъсване на финансирането на тези формации, които са по-добре оборудвани от правителствените сили на реда. Три са основните източници на такова финансиране: нелегален износ на субсидирано гориво, спекулации с разликата между пазарния и официалния курс на либийската валута и контрол върху основните предприятия и инфраструктурни обекти.

В момента в Либия по различни данни има около 700 000 емигранти, освен трийсетте хиляди в лагерите за бежанци. При нормално функциониране на либийската държавност и икономика, това число отговаря на потребностите от работна ръка в страната.

ООН вижда момента на истината за политическия процес в Сирия

ООН вижда момента на истината за политическия процес в Сирия

Де Мистура разговаря с Русия, Турция и Иран, и отделно със САЩ и Саудитска Арабия

Според Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия, в провинция Идлиб са разположени около 10 000 терористи, но и близо три милиона невинни граждани, които разчитат на закрила от международната общност.

Октомври ще е ключов период на изпитание както за бъдещето на Идлиб, така и за създаването на т.нар. конституционна комисия, която да приеме правилата за политически преход.

Оттеглянето на Асад било въпрос на време

Оттеглянето на Асад било въпрос на време

Представителят на САЩ Ники Хейли с критичен коментар