ООН следи информация за масов гроб в пустинята по границата между Либия и Тунис. Това съобщи върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от "Ройтерс".

Телата на най-малко 65 мигранти бяха открити на друго място по-рано тази година.

Тюрк разкритикува масовите нарушения срещу мигранти и бежанци в Либия, откъдето преминава опасен транзитен маршрут през пустинята Сахара и Южното Средиземноморие.

Злоупотребите срещу мигранти се "извършват в мащаб, безнаказано" както от държавни, така и от недържавни участници, посочи той и изброи различни престъпления, като трафик на хора, изтезания, принудителен труд, изнудване, глад, задържане и масово експулсиране.

Либия разкри масов гроб с над 60 мигранти

Либия разкри масов гроб с над 60 мигранти

Счита се, че са поредните, превозвани нелегално

"Призовавам властите да отговорят бързо на нашите запитвания и да разследват напълно тези престъпления", настоя Тюрк пред Съвета по правата на човека на ООН в Женева в своя реч, посветена на състоянието на правата на човека в Либия през последната година.

Той не даде повече подробности за предполагаемата самоличност на жертвите, открити в масовия гроб, нито как мястото е открито.

През март най-малко 65 тела на мигранти бяха открити в масов гроб в долината ал-Джахрия на около 420 км южно от Триполи.

Либия и Тунис са ключови партньори в усилията на Европейския съюз да спре потока от мигранти през Средиземно море от Северна Африка към Южна Европа.

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Има и загинали и изчезнали