Властите в Никарагуа систематично работят за задушаване гласа на несъгласните. За това предупреди в четвъртък ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от АФП.

Той посочи нарастващия брой произволни задържания на хора, хиляди закрити неправителствени организации и заглушаване на медиите.

Тюрк каза пред Съвета на ООН по правата на човека, че страната е обхваната от засилващ се "климат на потисничество", актуализация, която беше остро критикувана от Никарагуа и нейните съюзници.

Има, предупреди той, "систематизирани усилия за задушаване на опозицията и несъгласието".

Лявото правителство на никарагуанския президент Даниел Ортега е изправено пред нарастващ дипломатически натиск заради това, което Съединените щати определиха като драматично влошаване на човешките права. 

ЕС обявява посланика на Никарагуа за персона нон грата

ЕС обявява посланика на Никарагуа за персона нон грата

Решението е реципрочно

"Броят на хората, произволно задържани за изразяване на техните политически възгледи или за това, че са били възприемани като критици на правителството, се е увеличил от 195 през септември на 225 днес, каза Тюрк пред съвета. Това включва роднини на задържани политически опоненти, за които се твърди, че са принудени да се предадат", каза той.

Ръководителят на ООН по правата също изрази тревога, че над 3000 национални и международни неправителствени организации са били затворени - почти половината от тях от септември насам. Той обвини правителството и за закриването на 26 национални и три международни медии.

Общинските избори в Никарагуа миналия месец са показали упражняване на автокрация, каза още Тюрк. Той посочи вълни от арести, уволнения на политически опоненти и широко разпространено сплашване в деня на изборите. Тюрк призова властите да освободят всички произволно арестувани и да зачитат изцяло основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране. Той поиска служителите му да получат достъп до страната.

Редица дипломати на срещата в четвъртък, включително много от съседите на Никарагуа, повториха загрижеността на Тюрк. Представителят на Еквадор Алехандро Давалос описва ситуацията като повод за дълбока тревога.

Никарагуа скъса дипломатически отношения с Нидерландия

Никарагуа скъса дипломатически отношения с Нидерландия

страната е изправена пред многократна намеса и интервенционистка и неоколониалистка позиция на Нидерландия

Посланикът на САЩ Мишел Тейлър изрази голяма загриженост, призовавайки режима да спре нападенията си срещу мирната опозиция, независимите медии, академичните среди, защитниците на правата на човека, журналистите и религиозните дейци.

Използването от нея на думата режим предизвика незабавен протест от представителя на Никарагуа в залата.

Главният прокурор на Никарагуа Уенди Моралес Урбина осъди презентацията на Тюрк и "манипулативната и пристрастна позиция" на службата по правата на ООН към нейната страна.

Редица държави, сред които Русия, Венецуела, Северна Корея и Куба, защитиха Никарагуа.

ЕС и САЩ наложиха санкции на Никарагуа

ЕС и САЩ наложиха санкции на Никарагуа

В деня, в който президентът встъпи в четвърти мандат

Те повториха думите на китайския представител Джан Сяоюе, който критикува "политизирането и инструментализирането на проблема с правата на човека за намеса във вътрешните работи на други страни".