Съединените щати и Европейският съюз (ЕС) в понеделник наложиха санкции на шестима висши служители на Никарагуа, сред които министъра на отбраната. Решението бе взето след провеждането на президентските избори, които Брюксел и Вашингтон осъдиха като фалшифицирани в полза на президента Даниел Ортега, съобщи "Ройтерс".

Действията имат за цел да засилят натиска върху Ортега и съпругата му, вицепрезидента Росарио Мурильо и отбелязват деня на встъпването им в длъжност.

Четвърти мандат за президента на Никарагуа, САЩ плашат със санкции

Четвърти мандат за президента на Никарагуа, САЩ плашат със санкции

Даниел Ортега печели около 76% от гласовете

Санкционирани са и служители на военните, основната телекомуникационна компания и държавната минна компания.

Държавният департамент на САЩ също така предприема стъпки за налагане на визови ограничения за 116 души.

Припомняме, че през ноември Ортега спечели четвърти пореден мандат, показаха резултатите, след като той хвърли в затвора политически противници преди гласуването, което предизвика заплахи за санкции от САЩ и международни призиви за свободни избори.

Ортега печели с около 76% от гласовете.

В Никарагуа задържаха директор на опозиционен вестник

В Никарагуа задържаха директор на опозиционен вестник

Хуан Чаморо е обвинен в пране на пари

На наблюдателите на изборите от Европейския съюз и Организацията на американските държави не беше позволено да контролират процеса, а на журналисти беше забранено да влизат в Никарагуа.

Изявление на всички 27 страни членки на ЕС обвини Ортега в "систематично лишаване от свобода, тормоз и сплашване" на опоненти, журналисти и активисти.

Изборите "завършват превръщането на Никарагуа в автократичен режим", отбеляза ЕС. Канада, Чили, Коста Рика, Испания и Великобритания призоваха задържаните лидери на опозицията да бъдат освободени.

"Изборите не бяха нито свободни, нито честни, нито състезателни", подчерта Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания.