Израелската армия е спряла конвой за медицинска евакуация в град Хан Юнис в южната част на Газа, задържала е парамедик и е принудила други да съблекат дрехите си. Това съобщи Хуманитарната служба на ООН, цитирана от "Ройтерс".

Инцидентът е станал в неделя по време на евакуацията на 24 пациенти от градската болница Ал-Амал.

Въоръжените сили на Израел посочиха, че проверяват подробностите за случая.

Хуманитарни агенции и палестински служители твърдят, че болничният комплекс е бил под обсада по време на военната офанзива на Израел срещу "Хамас" в Газа.

Бити и освободени само по памперс: ООН обвини Израел в унижаване на палестинци

Бити и освободени само по памперс: ООН обвини Израел в унижаване на палестинци

Пленените мъже били държани седмици наред със завързани очи

"Въпреки предварителната координация за всички членове на персонала и превозните средства с израелската страна, израелските сили блокираха водения от Световната здравна организация конвой за много часове в момента, в който той напусна болницата", заяви Йенс Лаерке, говорител на Хуманитарната служба на ООН.

"Израелските военни са принудили пациентите и персонала да излязат от линейките и са съблекли всички парамедици", допълни той. "Впоследствие трима парамедици от Палестинското общество на Червения полумесец са били задържани, въпреки че техните лични данни са били споделени предварително с израелските сили".

Лаерке уточни, че впоследствие един от фелдшерите е бил освободен и призова за освобождаването и на другите двама, както и на целия останал задържан здравен персонал.

Доставките на хуманитарна помощ за Газа отново са прекъснати

Доставките на хуманитарна помощ за Газа отново са прекъснати

ООН предупреждава, че цивилните са пред "неминуем риск да умрат от глад"

По-рано Израел заяви, че предприема стъпки за минимизиране на цивилните жертви и обвини бойците на "Хамас", че се крият сред цивилни, включително в болници. Палестинската групировка отрича тези обвинения.

Въоръжени бойци на "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници при атака срещу Израел на 7 октомври. Нападението предизвика офанзивата на Израел в управляваната от "Хамас" ивица Газа, целяща да спаси останалите заложници и да унищожи групировката. Здравните власти в Газа твърдят, че близо 30 000 души са загинали по време на офанзивата.

Лаерке отбеляза, че инцидентът в неделя не е бил изолиран случай - хуманитарни конвои са били обстрелвани, хуманитарни служители са били тормозени, сплашвани или арестувани, а хуманитарната инфраструктура е била повредена.

На свой ред Израел отрича да блокира доставянето на хуманитарна помощ.

СЗО иска да евакуира 140 пациенти от болница в Газа

СЗО иска да евакуира 140 пациенти от болница в Газа

Израелските войски са се изтеглили, но все още са около болницата "Насър"