Координаторът на спешната помощ, заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че от началото на пълномащабната руска инвазия са разселени близо 13,3 млн. души.

Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на ООН.

"Трагедията продължава и краят й не се вижда", заяви Грифитс по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Украйна.

Той цитира безпрецедентни цифри: според него са убити над 7000 украински цивилни граждани. Това са данните, които ООН е успяла да потвърди, въпреки че реалните цифри може да са много по-високи.

Повече от 8 милиона украинци са принудени да избягат в съседни страни, а 5,3 милиона са разселени в страната - много от тях живеят в колективни центрове. По данни на ООН това е най-голямото движение на бежанци след Втората световна война.

ООН: Светът съзнателно върви към по-широка война

ООН: Светът съзнателно върви към по-широка война

Перспективите за мир в Украйна продължават да намаляват

"От помощ се нуждаят 17,6 милиона души - 40% от населението на Украйна. В навечерието на ужасната годишнина от пълномащабното нахлуване трябва да направим много повече по отношение на хуманитарната помощ и можем да направим повече", заяви Грифитс.

РБК-Украйна съобщи преди дни, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е заявил, че вероятността от ескалация на войната на Русия срещу Украйна продължава да расте, а шансовете за мир между държавите намаляват.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че светът е изправен пред мащабно геополитическо разделение. Сегашната ситуация е по-сложна, отколкото по време на Студената война.

ООН обвини Русия в нарушаване на принципите за защита на децата в Украйна

ООН обвини Русия в нарушаване на принципите за защита на децата в Украйна

Ескалация на боевете може да предизвика нова бежанска вълна