Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване. Това заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди за "Ройтерс".

След шестдневната си обиколка из Украйна той посочи, че президентът Володимир Зеленски е поискал от Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) да "направи повече", за да помогне на децата от окупираните региони, на които се случва това.

"Даването им на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в ситуации на война", подчерта Гранди.

Това е нещо, което се случва в Русия, а не трябва, категоричен бе той.

По време на срещата си сряда Зеленски призова Гранди за създаване на механизми за "защита и връщане" на деца и възрастни, депортирани в Русия, както и за наказване на отговорните.

Гранди отбеляза, че ВКБООН не е в състояние да установи броя на децата, на които са издадени паспорти или които са дадени за осиновяване, тъй като достъпът в Русия е изключително ограничен.

Киев чака действия от ООН срещу депортирането на украинци в Русия

Киев чака действия от ООН срещу депортирането на украинци в Русия

Иска механизъм за защита и връщане на хората и за подвеждане под отговорност на виновниците

Русия отрече като неверни обвиненията за отвличане на украински деца.

"Категорично отхвърляме неоснователните твърдения, че руските власти отвличат деца", заяви руският дипломат в ООН Дмитрий Полянски през юли.

Гранди открои две потенциални бъдещи тенденции в кризата с разселването в Украйна, при която осем милиона украинци избягаха в чужбина, а други няколко милиона бяха вътрешно разселени след руската инвазия на 24 февруари миналата година.

Според ръководителя на ВКБООН повече бежанци могат да се върнат в Украйна през топлия сезон, както се случи през 2022 г., когато агенцията отчете "стотици хиляди" завърнали се в края на лятото - въпреки че тази тенденция приключи с настъпването на студовете.

ISW: Русия отвлича и насилствено осиновява деца от Украйна

ISW: Русия отвлича и насилствено осиновява деца от Украйна

Кремъл трудно набира доброволци за Донбас

Традиционно ледената зима в Украйна стана още по-сурова тази година от кампанията на Русия с ракетни удари срещу енергийната инфраструктура на страната, което доведе до прекъсване на електричеството, водоснабдяването и отоплението в големите градове.

Гранди също предупреди, че ескалация на боевете може да предизвика нова бежанска вълна, въпреки че тя вероятно ще бъдат предимно в рамките на страната.

Гранди обрисува мрачна глобална перспектива - по негови думи броят на разселените хора, който в момента е 103 милиона души, "почти неизбежно" ще нарасне през следващите години, ако Съветът за сигурност на ООН продължи да бъде разединен по ключови въпроси.

"Ако върховният световен орган за поддържане на мира и сигурността не е в състояние да върши работата си поради международните разделения, тогава конфликтите ще се разширяват и ще продължават, вместо да бъдат разрешени", подчерта той.

Ръководителят на ВКБООН призова страните да обработват молбите за убежище по-бързо, за да спрат неоснователните кандидатури за убежище да задръстват системата.

"Не протакайте! Защото протакането означава, че хората се укриват, изчезват, стават нелегални имигранти, а това е голям проблем, защото никой не знае как да ги върне обратно", предупреди той и настоя правителствата да предприемат по-решителни действия по въпроса.

Украйна обвинява Русия в насилствено изпращане на деца в сиропиталища

Украйна обвинява Русия в насилствено изпращане на деца в сиропиталища

Ако родителите откажат да ги запишат в избрани училища