Украинският президент Володимир Зеленски призова високопоставен служител на ООН да помогне за намирането на начин за разрешаване на едно от сериозните последствия от 11-месечната война - депортирането в Русия на хиляди възрастни и деца, съобщава "Ройтерс".

Вчера той проведе разговор с Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

"Дискусията се съсредоточи преди всичко върху нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия", поясни Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

"Това са възрастни, това са нашите деца. Необходим е механизъм за защита и връщане на хората и за подвеждане под отговорност на всички, които са виновни за депортациите. Сигурен съм, че институциите на ООН могат да покажат лидерство при разрешаването на този проблем", изтъква Зеленски. Той определи като геноцид политиката на Москва на задържане и принуждаване на бежанците да приемат руско гражданство.

Украйна: 15 000 души са принудително депортирани от Мариупол в Русия

Украйна: 15 000 души са принудително депортирани от Мариупол в Русия

Русия отрича

Украинският външен министър осъди "организираното от държавата отвличане на деца". След обиколката си в шест града в Украйна, Гранди заяви, че е бил разтърсен от последиците от ракетния удар миналата седмица, при който загинаха 46 души в град Днипро.

"Виждал съм война на много места. Но като виждам тези апартаменти, които са били разполовени... когато научавам, че хора са били убити с един удар, включително шест деца под развалините, нямам какво да кажа", посочва той във видео, публикувано в Туитър.

Зеленски разкритикува като неефективни усилията на други международни организации да се справят с проблема с депортациите, включително Международния комитет на Червения кръст и 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

По данни на официалния украински портал "Деца на войната" (Children of War) към 26 януари 459 деца са били убити, а 916 ранени в конфликта. Твърди се, че 14 711 деца са били депортирани, а 126 са се върнали.

Украински правозащитници посочват, че вероятно са депортирани стотици хиляди граждани.

Държавният департамент на САЩ цитира данни за между 900 000 и 1,6 милиона депортирани украинци, сред които и 260 000 деца.

Украйна обвини Русия, че преоткрива концентрационните лагери

Украйна обвини Русия, че преоткрива концентрационните лагери

Йермак: Русия, транспортира военнопленници до отдалечени райони в Сибир и ги изтезава