Руските официални лица и окупационните власти може да се готвят за масово депортиране на 100 000 украински граждани от окупираните територии в Руската федерация.

Американският медиен гигант Bloomberg съобщи, че руският министър-председател Михаил Мишустин е издал правителствена заповед в средата на декември, която разпределя до 2,5 милиарда евро допълнителни разходи за това, което Москва нарича потенциално презаселване на жители от Херсонска област към Русия.

Украйна: 15 000 души са принудително депортирани от Мариупол в Русия

Украйна: 15 000 души са принудително депортирани от Мариупол в Русия

Русия отрича

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че руски официални лица и окупационни власти може би планират да депортират повече от 100 000 жители от района на Херсон в Русия поради опасения, че силите на Москва могат да загубят още територии в разкъсваната от война Украйна.

Верешчук каза още, че руските служители са разселили принудително неопределен брой украински граждани в 57 региона в Русия, включително Далечния изток и Сибир.

Институтът за изследване на войната (ISW) продължава да счита, че принудителното депортиране на украински граждани в Руската федерация вероятно представлява умишлена кампания за етническо прочистване, в допълнение към очевидните нарушения на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъпленията на геноцид.

САЩ обвиниха Русия в насилствена депортация на до 1,6 млн. украинци

САЩ обвиниха Русия в насилствена депортация на до 1,6 млн. украинци

Настояват за разследване на анкетната комисия, упълномощена от ООН

Мозъчният тръст казва, че руските окупационни власти се борят да принудят жителите на окупираните територии да приемат руски паспорти.

Според Верещук Русия продължава да презаселва украински граждани.

Назначеният от Русия областен управител на Запорожие Евгений Балицки съобщи, че руските власти търсят повече служители за работа в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), тъй като около 1500 работници от ЗАЕЦ са отказали да приемат руски паспорти и да подпишат договор с атомната електроцентрала Росатом централа за получаване на пропуски за достъп до ЯЕЦ.

В допълнение, ISW каза, че руските власти продължават да внасят руски граждани, за да служат на цивилни роли в окупираните територии.

Киев: Русия ще използва военно положение за масова депортация

Киев: Русия ще използва военно положение за масова депортация

С цел промяна на етническия състав на окупираната територия

Кремъл не е коментирал съобщенията за принудително депортиране или "филтриране" на украински граждани в Русия.