Украинските власти в обсадения Мариупол съобщиха, че около 15 000 цивилни са били незаконно депортирани в Русия, след като руските сили завзеха части от южния пристанищен град, съобщава "Ройтерс".

Те твърдят, че цивилните, хванати в капан в Мариупол, който обикновено е дом на около 400 000 души, са изправени пред отчаяно положение без достъп до храна, вода и електроенергия.

В неделя местните власти заявиха, че хиляди жители са били преведени насила през границата, но не предоставиха по-точна цифра. Руските информационни агенции пък съобщиха, че през последните дни автобуси са превозили няколкостотин души, които Москва определя като бежанци, от Мариупол до Русия.

Москва отрича да депортира принудително украинци в Русия
Обновена

Москва отрича да депортира принудително украинци в Русия

Обвиненията са отправени от кметството на Мариупол

"Жителите на квартал "Левия бряг" започват масово да бъдат депортирани в Русия. Общо около 15 000 жители на Мариупол са били подложени на незаконно депортиране", се посочва в изявление на градския съвет на Мариупол.

От своя страна Русия отрича цивилни да са мишената на това, което президентът Владимир Путин нарича "специална военна операция" за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук съобщи във видеобрифинг, че украинските власти продължават усилията си да постигнат споразумение с Русия за откриване на безопасен коридор към и от Мариупол.

Двете преговарящи страни се обвиняват взаимно за неуспеха за постигане на споразумение за евакуация на цивилни от Мариупол, контролът върху който би помогнал на Русия да осигури сухопътен коридор към полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

Напредва подготовката за гръцка хуманатарна мисия в Мариупол

Напредва подготовката за гръцка хуманатарна мисия в Мариупол

тя трябва да оглавена от Никос Дендиас