Руски правителствени източници потвърдиха, че руските власти водят украински деца в Русия, за да ги осиновяват руски семейства.

Това се посочва в дневния обзор за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Насилственото прехвърляне на деца от една група в друга "с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група" е нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

САЩ: Русия планира да удари инфраструктурата на Украйна

САЩ: Русия планира да удари инфраструктурата на Украйна

Украинското военно разузнаване призова гражданите да бъдат по-внимателни

Руските власти разполагат сили за сигурност в Луганска област вероятно в отговор на намаляващата подкрепа за войната и нарастващото нежелание за борба сред жителите на Луганск.

Това разгръщане отклонява тези сили от операции в други части на Украйна, което вероятно допринася за по-широкия неуспех на Русия да превърне ограничените тактически успехи в оперативни.

Възможно е руски служители да са провели фалшиво мероприятие в град Донецк, за да оправдаят нападенията срещу украински правителствени сгради в Деня на независимостта на Украйна.

Руските сили проведоха ограничени наземни атаки североизточно и южно от Бахмут, в северозападните покрайнини на град Донецк и югозападно от град Донецк.

Руските сили постигнаха ограничени успехи източно от град Николаев и в северозападната част на Херсонска област.

ISW: Русия увеличава бонусите на доброволците

ISW: Русия увеличава бонусите на доброволците

Русия записва украинците, влезли в Запорожка област, като бежанци

Украинските сили продължиха да нанасят удари по руски военни средства и наземни комуникационни линии (НЛК) в Херсонска област.

Руските федерални субекти продължават да увеличават еднократните бонуси за набиране на новобранци и вероятно набират персонал без предишен военен опит за специализирани позиции.

Украинската партизанска дейност продължава да нарушава руските окупационни дейности.