Руските окупационни служители в Запорожка област се опитват да обявят независимостта на региона от Украйна. Те фалшиво идентифицират украинските граждани, влизащи в окупирания регион, като временно търсещи убежище. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки подписа заповед, която определя украинските граждани, пристигащи в окупирана Запорожка област, като временно търсещи убежище въз основа на руското законодателство.

Това съобщава в своя ежедневен анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Не за първи път се изнасят данни за асимилацията на украинци от Русия - чрез учебни програми, референдуми и други начини.

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

Руските окупационни власти водят активна кампания за анексиране

Заповедта изисква регистрация на украински и руски граждани въз основа на тяхното място на пребиваване или място на пристигане в окупираните от Русия части на Запорожка област и изисква разпространение на формуляри за временна идентификация за всички "лица без гражданство".

Украинците и руснаците могат да се регистрират, ако представят доказателство за молбата си за временно убежище. Този указ има различни последици както от международното право, така и от вътрешното руско законодателство. Международното право гласи, че бежанец е лице извън страната (или лице без гражданство), което търси "временно убежище" в друга държава, за да избяга от преследване.

Руският закон дефинира бежанец като лице, "което е извън страната на своята националност или обичайно пребиваване." 

Нито един от тези статути не се прилага правилно за мнозинството хора, преминаващи от неокупирана Украйна в окупирана Запорожие.

Институтът коментира и продължаващата мобилизация в Русия и териториите под контрола на руските сили. Анализаторите се позовават на данни на украинското разузнаване, което съобщи, че Луганската народна република (ЛНР) ще започне процедура по "обща мобилизация" на 1 септември. Преди това на 19 февруари ЛНР обяви обща мобилизация, която призова всички отговарящи на условията мъже на възраст от 18 до 55 години - както регистрирани, така и нерегистрирани в центровете за набиране на военнослужещи - и резервистите. Февруарската мобилизация на ЛНР също така забрани на мъжете да напускат територията на окупираната Луганска област и преведе икономиката на военен режим. Ако докладът на ГУР е верен, това може да означава, че ЛНР не е в състояние да генерира и мотивира достатъчно сили, за да продължи да се сражава в Донецка област чрез кампании за набиране на войници или скрита мобилизация.

Също така руските федерации продължават да формират нови доброволчески отряди и да набират доброволци за руските служби за сигурност. Приморският край обяви сформирането на нов ремонтно-обслужващ доброволчески батальон "Арсениевски", като батальонът ще се съсредоточи върху евакуацията и ремонт на повредена военна техника. Приморският край предлага на новобранците на възраст от 18 до 60 години еднократен бонус за записване в размер на 300 000 рубли (около 4980 долара) и месечни заплати в размер на 200 000 рубли (около 3320 долара). Явно това е увеличение на бонусите за записване, коментират анализаторите и посочват, че Република Бурятия е увеличила еднократния бонус за постъпване в армията на 200 000 рубли (около 3320 долара) вместо първоначално обещаните 100 000 рубли (около 1660 долара). Същото се случи и в Република Татарстан.

Кремъл вероятно е наредил на властите на руските федерални субекти съща така да увеличат рекламата на договорната военна служба. Кметът на Новосибирск Анатолий Локот записва рекламен видеоклип, в който насърчава местните жители да се запишат в руските въоръжени сили, и го публикува в официалното съобщение за набиране на войници на официалния уебсайта, а новосибирският сайт NGS.RU също така съобщава, че местните власти са разпространили обяви за договорна служба на входовете на жилищни сгради в целия град и са публикували информация за набиране на войници в различни групи в социалните медии. Агресивната рекламна кампания на Кремъл за служба на договор може да предизвика известен отпор от страна на местните жители, тъй като значително се различава от руското представяне на войната в Украйна като краткосрочна "специална военна операция".

Относно хода на бойните действия за изминалото денонощие, руските сили са провели ограничени наземни атаки югозападно и югоизточно от Изюм близо до границата между Харков и Донецка област на 22 август. Украински източници съобщиха, че руските войски са се опитали да настъпят към Дибровне и Нова Дмитровка - и двете в рамките на 25 км югозападно от Изюм.

Както ISW оцени по-рано, руските атаки югозападно от Изюм вероятно са ограничени атаки, а не последователни опити за напредване в определена посока.

Украинският генерален щаб също така заяви, че руските сили са провели настъпателни операции в Краснополе, което се намира между Изюм и Славянск по магистрала Е40. Руските сили продължиха да обстрелват линията Изюм-Славянск и удариха икономическата инфраструктура в Краматорск.

Руските сили са провели ограничени наземни атаки югоизточно от Сиверск на 22 август. Украинският генерален щаб заяви, че руските сили са се опитали да започнат настъпление югозападно от Спирне (13 км югоизточно от Сиверск) към Веселе (15 км югоизточно от Сиверск). Този опит за настъпление на юг от района на Спирне може да има за цел да настъпи към Соледар от север и да подкрепи атаките към Бахмут от района на Соледар. Руските сили допълнително продължиха артилерийски удари по и около Сиверск.

Руските сили продължиха наземните атаки североизточно и южно от Бахмут на 22 август. Руските войски продължиха усилията си да настъпят през Соледар, на около 10 км североизточно от Бахмут.

Бойни кадри, публикувани от руското издание "Звезда", показват как войници на Донецката народна република (ДНР) се движат през жилищните райони на Соледар под прикритието на артилерийски огън.

Украинският генерален щаб отбелязва, че руските войски също са се опитали да настъпят към Бахмут от Покровске (10 км източно), доклад, който е подкрепен от изявления, че руските войски контролират част от улица Патрис Лумумба, която минава от Покровске към Бахмут.

Руските сили също продължиха опитите си за настъпление на север от позициите в района на Хорловка и водеха битки около Хладсове (18 км южно от Бахмут), Кодема (15 км югоизточно от Бахмут), Вершина (12 км югоизточно от Бахмут) и Зайцеве (8 км югоизточно от Бахмут).

Руските сили продължиха въздушните и артилерийските удари близо до Бахмут и околните селища.

Руските сили продължиха наземните атаки близо до северните и западните покрайнини на град Донецк на 22 август. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са се опитали да настъпят към Авдиевка от Новоселовка Друга и Красногоровка - и двете на по-малко от 10 км северно от Авдиевка.

Руските войски също се опитаха да настъпят на запад от позициите в Писки (в северозападните покрайнини на град Донецк) към Невелске и Первомайске, където според съобщенията продължават боевете.

Руските канали в Telegram продължават да съобщават за опитите на руснаците да напреднат през украинските укрепления в Маринка, в югозападните покрайнини на град Донецк. Потребителите на социалните мрежи в град Донецк също така съобщават за голяма експлозия в руски склад за боеприпаси в източната част на град Донецк.

Няколко руски източника твърдят, че експлозията е резултат от украински удар.

Руските сили извършиха няколко сухопътни атаки югозападно от град Донецк близо до границата на Донецка и Запорожка област на 22 август. Украинският генерален щаб заяви, че руските войски са се сражавали близо до Новомихайловка (25 км югозападно от град Донецк) и около Макаровка, Времивка и Велика Новосилка, всички в западната Донецка област в рамките на 10 км от границата на Запорожка област.

Руските сили също продължиха усилията си да прекъснат украинските комуникационни линии около Въгледар и обстрелваха Въгледар и околните райони, за да получат достъп до пътя Въгледар-Маринка.

Украински цивилни са нападнали руски войник в окупирания Мелитопол през нощта на 21 срещу 22 август. Кадри от последствията показват руски войници, които носят ранен войник на носилка далеч от тълпата на улицата. Украинският център за съпротива съобщи, че украински партизани са нападнали руски войник, който е тормозил непълнолетно момиче, но не уточнява метода или резултата от атаката.

Украински източници също така съобщават за експлозии и стрелба в целия Мелитопол през нощта на 21 срещу 22 август. Украинският център за съпротива съобщи, че украинската съпротива активно възпрепятства усилията на окупационните власти да определят условия за референдум в Херсонска област, което води до провал на неуточнените подготвителни усилия в Хениченск, Херсонска област.

ISW: Кремъл бърза с референдума в Херсон

ISW: Кремъл бърза с референдума в Херсон

В Ленинградска област набират доброволци