Организацията на обединените нации ще остане в Афганистан, за да доставя помощ на милиони афганистанци въпреки ограниченията на талибаните върху женския персонал, но финансирането "пресъхва", каза във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Гутериш, говорейки пред медии след среща на пратеници от повече от 20 държави в Доха за обсъждане на общ международен подход към Афганистан, също каза, че опасенията относно стабилността на страната нарастват.

"Оставаме и сме решени да търсим необходимите условия, за да продължим да изпълняваме (програмите си)... Участниците се съгласиха относно необходимостта от стратегия за ангажиране", каза Гутериш.

Забраната за жени в персонала на ООН, обявени от талибанските власти миналия месец, е нарушение на човешките права, каза той.

"Никога няма да мълчим пред безпрецедентните системни атаки срещу правата на жените и момичетата", каза той.

Той предупреди за сериозен недостиг на финансови средства за хуманитарните програми за страната тази година, които са финансирани едва с малко над 6% от планираните разходи, което е недостиг от 4,6 милиарда долара. Те са поискани за страна, в която по-голямата част от населението живее в бедност.

Гутериш подчерта, че срещата не е имала за цел да признае администрацията на талибаните, което никоя страна не е направила официално. Той каза, че е готов да се срещне с представители на талибаните, когато е "точният момент за това, но днес не е подходящият момент".

Талибанската администрация твърди, че зачита правата на жените в съответствие с тяхното тълкуване на ислямския закон и че територията на Афганистан няма да бъде използвана за войни или насилие срещу други нации.

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

След като бе посегнато на образованието, правото на труд, посещенията на ресторанти, паркове и фитнеси