Най-малко 870 хиляди украински бежанци, напуснали страната след руската инвазия, вече са се завърнали в родината си - по около 30 000 души се връщат в Украйна всеки ден, съобщават от хуманитарните агенции на ООН, позовавайки се на данни на Държавната гранична служба на Украйна, съобщава пресслужбата на ООН, цитирана от Анадолската агенция.

От началото на въоръжения конфликт в Украйна най-малко 11,7 милиона души са напуснали домовете си. Това сочат последните данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

Повече от 4,6 милиона украинци са намерили убежище в други страни; 7,1 милиона души са вътрешно разселени лица, показват данните на ООН.

Руската федерация от своя страна съобщава, че около 783 хиляди души, включително повече от 147 хиляди деца, са пристигнали в страната от Украйна от 24 февруари ( в това число влизат и бежанци от контролираните от проруски сепаратисти региони в Украйна).

Според прогнозите на Световната организация жителите на Украйна ще продължат да се връщат в родината си.

"Това неизбежно ще създаде нови предизвикателства за хуманитарния отговор на кризата, тъй като хората ще се нуждаят от подкрепа, за да се реинтегрират в своите общности или да намерят подходящи приемни общности, ако завръщането в домовете им е невъзможно временно или за постоянно", се казва в изявление на OCHA.

Хуманитарните работници на ООН са оказали помощ на 2,1 милиона украинци, нуждаещи се от подкрепа.

Отново според данни на ООН от 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна са загинали 1932 цивилни, включително 150 деца. Опасенията са че тези числа са значителни по-големи, защото само кметът на Мариупол заяви, че около десет хиляди души вероятно са загинали при обсадата на града.

Ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН заяви, че хората в обсадения украински град Мариупол умират от глад, и прогнозира, че хуманитарната криза в страната вероятно ще се задълбочи през следващите седмици, бие тревога АП.

Изпълнителният директор Дейвид Бийзли заяви, че войната убива хората в Украйна и изрази съжаление от липсата на достъп, с която се сблъскват агенцията и други хуманитарни организации в опитите си да доставят хранителни продукти в районите, където се водят сраженията.

Около 2,73 млн. души са избягали от Украйна в Полша от началото на войната, съобщи полската гранична охрана в четвъртък, цитирана от Би Би Си.

През последните седмици броят на хората, пресичащи границата с Полша, е намалял значително, а броят на хората, които влизат в Украйна, се е увеличил.

Румъния: Ако сраженията се засилят в Източна Украйна, очакваме мрачен сценарий с бежанци

Румъния: Ако сраженията се засилят в Източна Украйна, очакваме мрачен сценарий с бежанци

Според Румънския червен кръст една трета от Украйна е унищожена по отношение на инфраструктура