ООН прие резолюция, която ще постави началото на процес за изработване на нов международен договор за борба с киберпрестъпността, съобщава "Асошиейтед прес". Това се случва въпреки възраженията на Европейския съюз, САЩ и други страни.

Автор на резолюцията е Русия. Тя беше одобрена със 79 гласа "за" срещу 60 гласа "против" и 33 въздържали се.

Резолюцията предвижда да се създаде експертна комисия, която да представлява всички региони на света. Въпросната комисия трябва да изработи всеобхватна международна конвенция за противодействие на използването на информационните и комуникационните технологии за криминални цели. Предвижда се през август догодина комисията да се събере, за да съгласува план за дейността си.

Русия - най-големият киберпрестъпник в света

Русия - най-големият киберпрестъпник в света

600 млрд. долара са "потънали" при киберпрестъпления през 2017 г.

Според заместник постоянния представител на САЩ в ООН Черит Норман Чалет обаче тази резолюция ще подкопае международното сътрудничество в борбата с киберпрестъпността във време, когато засилването на координацията е от изключително значение.

Тя подчерта, че сред държавите членки няма консенсус относно необходимостта от изработването на нов договор. Според нея това само ще попречи на глобалните усилия за борба с киберпрестъпността.

Грешка е да се взема политическо решение за нов договор, преди експертите по киберпрестъпността да са имали възможност да дадат препоръки, категорична бе Чалет, допълвайки, че резолюцията "предопределя" и "ще подкопае" работата на експертите.

От своя страна руският представител посочи, че резолюцията изисква новата комисия да вземе под внимание резултатите от работата на експертната група по киберпрестъпност, които трябва да станат ясни догодина, и Москва подкрепя това. По негови думи работата по новата конвенция ще започне по същество през 2021 г.

САЩ предупреждава, че самолети са уязвими на кибератаки

САЩ предупреждава, че самолети са уязвими на кибератаки

Открита е уязвимост, за която индустрията не е разработила защитни мерки