Годишната цена на киберпрестъпността по света е достигнала 600 млрд. долара, подхранвана от нарастващата усъвършенстваност на хакерите и разпространението на криминални пазари и криптовалути, обявиха изследователи, цитирани от "Франс прес".

Доклад, изготвен от фирмата за киберсигурност McAfee заедно с американския Център за стратегически и международни изследвания, е установил, че кражбата на интелектуална собственост представлява около една четвърт от цената на киберпрестъпността през 2017 г.

Руски хакери се възползват от слабости в киберотбраната на САЩ

Руски хакери се възползват от слабости в киберотбраната на САЩ

Не е ясно какво е откраднато конкретно

Русия, Северна Корея и Иран са основните източници на хакери, удрящи финансови институции, докато Китай е най-активен в кибершпионажа.

Изследователите подчертават, че изнудването за подкуп е най-бързо развиващият се компонент на киберпрестъпността, подпомогнат от лесната наличност на пазари, предлагащи хакерски услуги.

Световният доклад се публикува няколко дни, след като Белият дом разпространи доклад, показващ цената, която са стрували на САЩ кибератаките, а именно - между 57 млрд и 109 млрд. долара през 2016 г., предупреждавайки за ефект на "преливане" за по-широката икономика, ако някои сектори бъдат ударени.

Свързаните с Русия хакери Fancy Bear готвели голям удар срещу Сената на САЩ

Свързаните с Русия хакери Fancy Bear готвели голям удар срещу Сената на САЩ

"Подготвя най-малкото да окаже отново влияние върху общественото мнение"

В световен мащаб престъпниците използват същите инструменти за кражба на данни или на самоличност, хакерски атаки срещу банки и други престъпления в киберпространството, като запазват анонимност, използвайки биткойн или друга криптовалута.

"Дигиталният свят трансформира почти всеки аспект от нашия живот, включително престъпността, така че престъпността е по-ефективна, по-малко рискована дейност, по-печеливша и никога не е била по-лесна за изпълнение", изтъква Стив Гробман, главен технологичен директор на McAfee.

Вицепрезидентът на Центъра за стратегически и международни изследвания Джеймс Люис заяви, че междувременно геополитическите рискове от киберпрестъпността са ключов елемент в тези атаки.

"Нашето изследване разкри факта, че Русия е лидер в киберпрестъпността, отразявайки уменията на нейната хакерска общност и нейното презрение към западното правоприлагане", разкри Люис.

Северна Корея е на второ място, като комунистическият режим използва кражба на криптовалута, за да се финансира. Той също споменава Бразилия, Индия и Виетнам.