Руски хакери са се възползвали от слабости в киберотбраната на САЩ, за да се сдобият с най-секретните и модерни технологии в областта на отбраната. Това става ясно от разследване на АП.

Не е ясно какво е откраднато конкретно, но хакерите са се възползвали от слабо защитената киберотбрана на САЩ.

Хакерите, известни като Fancy Bear, които също се смята, че са се намесили на американските избори през 2016 г., са атакували най-малко 87 души, които работят по бойни безпилотни самолети, ракети, снаряди, изтребители, клауд платформи и други модерни технологии.

31 от жертвите са се съгласили да бъдат интервюирани от агенцията. Само един от тях е получил предупреждение от служители на САЩ, че е жертва на хакерска атака.

Те са служители на малки компании и гиганти като Lockheed Martin Corp., Raytheon Co., Boeing Co., Airbus Group и General Atomics.

Много от атакуваните в периода март 2015 - май 2016 г. са работили по класифицирани проекти. Техните имейли, предимно Gmail, са били подложени на атаки от хакерите, които са имали особен интерес към X-37B - експериментален орбитален самолет, който прилича на малка совалка.

Имайки предвид полет на X-37B през май 2015 г., руският вицепремиер Дмитрий Рогозин е заявил, че това е доказателство, че космическата програма на страната му изостава.

САЩ напредват, предупредил той руските депутати.

По-малко от две седмици по-късно хакерите от Fancy Bear се опитали да проникнат в имейл на старши инженер, който работи по проекта X-37B на "Боинг".