Воюващите страни в Йемен трябва да подновят усилията за споразумение, което да доведе до прекратяване на опустошителния седемгодишен конфликт.

Това каза във вторник специалният пратеник на страната на ООН Ханс Грундберг. Той направи изявлението след неуспешните опити за подновяване на споразумението за примирие в неделя, съобщи "Ройтерс".

Грундберг заяви, че това е особено чувствителен период от време в Йемен.

"Всеки малък инцидент може да предизвика нещо, което може да има опустошителни последици. За щастие не сме свидетели на военна ескалация и това засега е добре", добави той.

Грундберг каза късно в неделя, че ще продължи да настоява за разширено и разширено споразумение между водената от Саудитска Арабия коалиция и групата Хути - и двете подложени на силен международен натиск да постигнат споразумение.

Първоначалното двумесечно примирие беше договорено през април и подновено два пъти въпреки оплакванията от двете страни относно прилагането му в конфликт, който широко се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и Иран.

"Така че бих призовал всички страни да проявяват сдържаност и да позволят на дискусиите, които продължаваме, да дадат плод и да измъкнат Йемен от насилието, на което сме свидетели през последните седем години", каза Грундберг.

Йемен се подготвя за нови военни действия

Йемен се подготвя за нови военни действия

Въпреки че враждуващите страни в Йемен вероятно ще се споразумеят за удължаване на примирието

Той добави, че двете страни не са успели да подновят примирието, защото все още са далеч от последните предложения с посредничеството на ООН за изплащане на заплати на държавни служители, увеличаване на доставките на гориво, добавяне на въздушни полети, отваряне на пътища и разширяване на военната деескалация.

Конкретна пречка е механизъм за заплащане на държавните служители, който ще бъде от полза за всички йеменци и ще облекчи влошаващото се икономическо положение, добави той.

"Сложно е. Това е нещо, което е на масата и страните искат разрешение от дълъг период от време", добави Грундберг.

Разширената сделка беше от решаващо значение за надграждане на напредъка, който достави повече доставки на гориво за първи път от години от главното пристанище на Червено море Ходейда, държано от хусите, и позволи възобновяване на търговски въздушни полети за над 26 000 пътници до и от летище Сана, добави Грундберг.

"Тук има напредък и ние имаме възможността да се възползваме от този напредък", добави той.

Грундберг каза, че цивилните и военните жертви са намалели, което е важна първа стъпка.

"Това не е малко постижение", каза той.

Специалният пратеник на ООН каза, че разкъсаната от война страна не би могла да си позволи продължаване на опустошителен конфликт.

Десетки загинали и ранени в Йемен въпреки примирието

Десетки загинали и ранени в Йемен въпреки примирието

ООН счита, че двумесечното примирие е за прегрупиране на силите

"Фактът, че това продължи седем години, е седем години твърде много и тук ние достигнахме до възможност с шестте месеца, които имаме зад гърба си, да градим върху едно мирно бъдеще", добави Грундберг.

Припомняме, че примирието доведе до значително намаляване на насилието в конфликт, който според хуманитарни работници и служители е убил десетки хиляди, опустошил е икономиката и е оставил милиони гладни.