Враждуващите страни в Йемен вероятно ще се споразумеят за удължаване на примирието, което изтича във вторник, но всички страни предпазливо се подготвят за нови военни действия. Това съобщи "Ройтерс", като цитира служител от политическото ръководство на Южен Йемен.

Примирието е в сила от април, тъй като някои регионални сили се стремят да излязат от седемгодишния военен конфликт на коалицията, водена от Саудитска Арабия, срещу присъединените към Иран хуси в Йемен. В конфликта бяха убити десетки хиляди хора, а милиони други подложени на глад.

Десетки загинали и ранени в Йемен въпреки примирието

Десетки загинали и ранени в Йемен въпреки примирието

ООН счита, че двумесечното примирие е за прегрупиране на силите

Организацията на обединените нации настоява за шестмесечно удължаване на примирието, съобщиха два източника на "Ройтерс" миналата седмица.

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия и обяви споразумение със саудитското ръководство за "задълбочаване и разширяване" на прекратяването на огъня. 

Амр ал-Бид, високопоставен член на Южния преходен съвет (STC), който е част от подкрепяния от Саудитска Арабия съюз срещу хусите, каза, че атаките на хусите продължават въпреки примирието, което предполага, че те се опитват да укрепят позициите на фронта.

"Смятаме, че хусите сега са доволни от примирието и може би ще го удължат. Но в същото време войната идва. Подготовката за война се случва", каза Бид пред репортери по време на посещение в Лондон. "Смятаме, че би било наивно да не се подготвим за война с хусите.

Специалният пратеник на ООН в Йемен каза по-рано този месец, че въпреки че има рязък спад във военните действия и двете страни са докладвали за предполагаеми нарушения, както и за нови укрепления и подкрепления на войските на главните фронтови линии.

Враждуващите страни в Йемен се споразумяха да удължат примирието с два месеца

Враждуващите страни в Йемен се споразумяха да удължат примирието с два месеца

Примирието е най-значимата стъпка от години към прекратяване на конфликта

Двамата бяха разочаровани от прилагането на пълните условия на сделката, която включваше разрешаване на кораби с гориво да акостират в контролираното от хутите пристанище Ходейда, някои търговски полети от столицата Сана, която също е под контрола на групата, и преговори за повторно отваряне на пътища в оспорван регион Таиз.

Главният преговарящ на хусите миналата седмица обвини водената от Саудитска Арабия коалиция, че е "безотговорна и арогантна", защото не е изпълнила определения брой доставки на гориво и полети. Правителството разкритикува отказа на хусите да отворят отново главните пътища в Таиз.

Бидх каза, че няколко анти-хуси фракции искат разрешаване на въпроса с Таиз, преди да се споразумеят за удължаване, подчертавайки това, което според него е предизвикателството, породено от различните приоритети на техния тромав съюз в новия президентски съвет, сформиран през април под егидата на Саудитска Арабия.

Съветът за политическо ръководство, който пое правомощията на международно признатия президент в изгнание, се състои от осем члена, които имат общ враг в хусите, но им липсва обединяваща стратегия. Той включва няколко лидери на въоръжени групи, подкрепяни от Обединените арабски емирства в многостранния конфликт.

Хусите до голяма степен контролират севера и повечето големи населени центрове.

Президентски съвет пое властта в Йемен

Президентски съвет пое властта в Йемен

След като по-рано президентът прехвърли правомощията си

Бидх каза, че продължителността на всяко удължаване на примирието все още не е ясна, въпреки че трябва да е по-дълго от двумесечния период, който вече беше прехвърлен веднъж.