Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова в понеделник за незабавно прекратяване на огъня в Газа, съобщава АФП.

"Първата стъпка трябва да бъде незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, спасяващо живота на цивилни чрез предоставяне на бърза и ефективна хуманитарна помощ, каза в изявление Тюрк. Това насилие никога няма да свърши, освен ако лидерите не се изправят и не предприемат смелите и хуманни избори, които се изискват от фундаменталното човечество", каза той.

Международната общност остава разделена относно потенциалното спиране на боевете въпреки необходимостта помощта да достигне до палестинците в Газа.

Израел спря доставките на вода, електричество, гориво и храна в отговор на атаката на "Хамас", при която бяха убити най-малко 1400 души, предимно цивилни, и бяха взети повече от 200 заложници, според израелски официални лица.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа заяви в понеделник, че повече от 5000 души са били убити в анклава, откакто Израел започна затихваща бомбардировка в отговор на атаката.

"Твърде много цивилни животи, много от тях деца, вече са загубени в резултат на тези военни действия", каза Тюрк. През следващите дни ще видим повече цивилни на ръба на смъртта от продължаващите бомбардировки."

"Хамас" освободи още двама заложници

"Хамас" освободи още двама заложници

Две жени са пуснати по здравословни причини

Президентът на САЩ Джо Байдън, верен съюзник на Израел, каза в понеделник, че дискусиите за прекратяване на огъня в Газа могат да се проведат само ако "Хамас" освободи всички заложници, заловени от Израел по време на атаката му. Трябва да освободим тези заложници и тогава можем да говорим", каза Байдън, попитан дали би подкрепил споразумение "заложници за прекратяване на огъня".