Съветът за сигурност на ООН продължи с още една година мандата на миротворческия контингент в Судан. Така военните под егидата на ООН остават до 30 април 2011 година.

Резолюция 1919 е приета с пълно единодушие, съобщават световните агенции.

Мисията на ООН в Судан действа в южната част на страната от март 2005 годинаи е една от най-мащабните миротворчески операции на ООН. Към момента числеността й е от 14 000 души, от които близо 10 000 военни, 500 наблюдатели, 650 полицая и 850 граждански сътрудници. Отделно на това към мисията има и доброволци.

Отделно на тази мисия в Судан действа още един контингент - в южната част на страната. Той е с мандат до юли 2010 година и вероятно също ще бъде продължен.

В Судан действа споразумение между правителството и Народно-освободителното движение на Судан (НОСД) от 9 януари 2005 година. Споразумението се базира на разделение на пълномощията и доходите от природните ресурси между Центъра и Юга. То сложи край на 22-годишния конфликт, който отне живота на повече от половин милион души.

Въпреки това в страната периодично възникват регионални конфликти на етнически или верска основа, които вземат жертви.

Припомняме, на проведените президентски избори победа удържа действащия в момента президент Омар ал Башир, който е с издадена заповед за арест от Международния наказателен съд по обвинение във военни престъпления и престъпления против човечеството по време на войната в Дарфур.

В страната се предвижда да се проведат два референдума- за независимостта на Южен Судан и провинция Абея.

След изборите Башир потвърди ангажимента на правителството да проведе и двата референдума.

Припомняме, ООН призова страните донори да внесат цялата обещана за Дарфур помощ за 2009 година и дори да увеличат финансирането.
За 2009 година Комитетът към ООН поиска 412.5 милиона долара, до този момент обаче са внесени 60 милиона. ООН предупреди, че помощите не са достатъчни и страната отново е пред хуманитарни криза.