Афганистан остава една от най-тежките хуманитарни кризи в света и рекордните 28,3 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ през следващата година.

Това съобщиха от Агенцията на ООН за координиране на хуманитарните въпроси в нов доклад. 

"Афганистан навлиза в третата си поредна година на условия, подобни на суша, и във втората година на осакатяващ икономически спад, казаха от Службата на ООН. Изчислено е, че рекордните 28,3 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ и помощ за защита през 2023 г. спрямо 24,4 милиона през 2022 г."

Междувременно в четвъртък ООН поиска 51 милиарда долара за нуждаещи се хора в 70 страни през 2023 г.

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

Бедността в страната се задълбочава

Мартин Грифитс, координатор на ООН за спешна помощ, каза, че хуманитарните нужди са шокиращо високи в някои страни.

"Пет страни вече изпитват това, което определяме като глад, хората умират", добави Грифитс.

Междувременно УНИЦЕФ заяви, че животът на над 8000 деца в Афганистан е застрашен поради несигурността на храните.

"В Афганистан в сравнение с миналото децата се нуждаят от повече хуманитарна помощ и всеки ден децата се сблъскват със закачалки", каза Езатула Акбари, ръководител на медийния отдел на Human Rights Watch.

Министерството на икономиката заяви, че сушата, изменението на климата и банковите ограничения са основната причина за бедността в страната.

"Наред със сушата и изменението на климата в страната, блокирането на активи от някои чужди държави и затварянето на финансови и банкови системи са фактори, които увеличиха нивото на бедност в страната", каза Абдул Рахман Хабиб, говорител на Министерството на икономиката.

GALLOP в скорошно проучване обяви, че 90% от афганистанците трудно могат да намерят работа, а 86% от тях не могат да намерят храна.

ООН търси $110 млн. за пострадалите от земетресението в Афганистан

ООН търси $110 млн. за пострадалите от земетресението в Афганистан

Над 800 души са загинали

"За да подобрим сегашната ситуация на първо място, трябва да разпределим хуманитарна помощ за кратко време чрез прозрачен процес", каза Даря Хан Бахиер, анализатор по икономическите въпроси.