Съветът за сигурност на ООН трябва да гласува в понеделник съперничещи проекторезолюции за Израел и Газа, които се фокусират до голяма степен върху хуманитарната ситуация, но не е ясно дали дори една от тях има шанс да бъде приета, предава "Ройтерс".

Проектите са внесени от Русия и Бразилия. Резолюцията се нуждае от поне девет от 15-те гласа на членовете, за да бъде приета, и без вето от Великобритания, Китай, Франция, Русия или Съединените щати, петте постоянни членки на Съвета.

Руският проект призовава за хуманитарно прекратяване на огъня, докато бразилският проект призовава за хуманитарни паузи, за да се позволи достъп на помощ. И двата проекта осъждат насилието и враждебните действия срещу цивилни и всички терористични актове и призовават за освобождаване на заложниците.

Бразилският проект осъжда палестинската групировка "Хамас" за атаките срещу Израел, докато руският проект не посочва името на "Хамас".

Без да назовава Израел, бразилският текст също така призовава за отмяна на израелската заповед цивилните и служителите на ООН в северната част на Ивицата Газа да бъдат преместени в южната част на Газа.

Израел се готви за сухопътна офанзива в Газа, докато подлага ивицата на най-интензивната бомбардировка досега, поставяйки анклава под пълна обсада. Властите в Газа съобщават, че най-малко 2750 души са били убити.

Израелските сили продължиха да бомбардират Газа в понеделник, след като дипломатическите усилия за организиране на прекратяване на огъня, за да се позволи на притежателите на чужди паспорти да напуснат и да се достави помощ в обсадения палестински анклав, се провалиха.

Путин разговаря с основните играчи в Близкия изток
Обновена

Путин разговаря с основните играчи в Близкия изток

В опит да осигури прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас