Руският президент Владимир Путин навлезе в дипломатическата арена в Близкия изток в понеделник, провеждайки разговори с пет от основните играчи, включително Иран и водещите арабски сили, в опит да осигури прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас.

Русия, която има отношения с Иран, Хамас, големите арабски сили, както и с палестинците и с Израел, многократно е заявявала, че Съединените щати и Западът са пренебрегнали необходимостта от независима палестинска държава в границите от 1967 г.

Путин е разговарял по телефона с президента на Иран Ебрахим Раиси и със сирийския президент Башар Асад, съобщиха от Кремъл. Той също така планира да разговаря с египетския президент Абдел Фатах Сиси, Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху, се казва в съобщението.

"По време на всички разговори основно внимание беше отделено на рязко ескалиращия палестинско-израелски конфликт. "Беше изразена изключителна загриженост относно широкомащабната ескалация на военните действия, придружена от катастрофално увеличаване на броя на цивилните жертви и задълбочаваща се хуманитарна криза в ивицата Газа", се казва в изявлението на Кремъл.

Пресслужбата не предостави подробности за разговора на Путин с Абас. Руската държавна агенция ТАСС, позовавайки се на доклад на палестинската информационна агенция WAFA, съобщава, че "Путин в разговор с Абас е изразил съболезнования на семействата на палестинците, загинали по време на ескалацията в Газа". "Руският президент също потвърди необходимостта от спиране на военните действия в Газа и прогонване на палестинците от тяхната земя",

Путин ще се срещне със Си Дзинпин в Китай тази седмица в опит да задълбочи партньорството, създадено между двата най-големи стратегически конкурента на Съединените щати.

Руският външен министър Сергей Лавров обсъди конфликта между Израел и Хамас с китайския външен министър Ван И в Пекин преди посещението на президента Владимир Путин в Китай.

Китай и Русия призовават за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Китай и Русия призовават за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Лавров обсъди конфликта между Израел и Хамас с Ван И по време на среща на министрите в Пекин