Хуманитарни агенции на ООН изразиха тревога от нарастващата израелска военна операция в град Дженин на Западния бряг, където са загинали 10 палестинци, а медицинският достъп е ограничен, предава "Ройтерс".

Операцията, включваща въздушни удари и наземни операции с участието на стотици войници, е една от най-големите от години насам и доведе до евакуацията на хиляди хора от бежански лагер.

Ванеса Хугенин, говорител на хуманитарната служба на ООН, заяви на брифинг, че са "разтревожени от мащаба на военните операции в Дженин на окупирания Западен бряг и въздушните удари в населения бежански лагер".

Тя посочи, че сред загиналите има трима непълнолетни, но не отговори на въпрос за тяхната възраст. Хугенин съобщи, че въздушните удари са причинили сериозни щети на инфраструктурата в лагера, прекъсвайки достъпа до вода и електричество, а Палестинският червен полумесец е евакуирал около 3000 души.

Червеният кръст също изрази "изключителна загриженост от тревожното засилване на въоръженото насилие" в Дженин.

Световната здравна организация (СЗО) и медицинската благотворителна организация MSF също изразиха загриженост относно достъпа до здравни услуги.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви, че "атаките срещу здравеопазването, включително пречките за достъп до ранени хора, са изключително обезпокоителни".

Медицинската благотворителна организация MSF отчете, че военните булдозери са разрушили пътищата, водещи до лагера, което затруднява транспорта на пациенти.

Израел заяви, че целта на операцията е да пребори палестинските фракции, подкрепяни от Иран, които са отговорни за серия от стрелби и бомбени атаки, както и за производството на ракети. 

"Израел гарантира, че се предоставя хуманитарна помощ и не прилага никакво ограничение за достъпа на медицинския персонал, освен на места, където животът на медицинския персонал е изложен на риск поради размяна на огън", каза дипломатическата мисия в Женева в изявление за Ройтерс .

Осем ранени при нападение с кола в Тел Авив
Обновена

Осем ранени при нападение с кола в Тел Авив

Той е бил "неутрализиран" на мястото на инцидента от местен цивилен