Мисията на ООН в Либия заяви късно в четвъртък, че е загрижена за съобщенията за мобилизиране на фракции в Триполи и заплахите за разрешаване със сила на криза заради контрола върху централната банка, предава Ройтерс.

Заместник-ръководителят на мисията Стефани Кури каза пред Съвета за сигурност на ООН в понеделник, че политическата и военна ситуация в Либия се е влошила бързо през предходните два месеца, включително след активизирането на различни въоръжени фракции.

"Демонстрацията на военна мощ и въоръжени конфронтации в гъсто населените квартали е неприемлива и застрашава живота и сигурността на цивилните", се казва в изявлението на мисията от четвъртък.

Последният изблик на напрежение се появи след усилията на политически фракции да свалят ръководителя на Централната банка на Либия (CBL) Садик Кабир, като съперничещи въоръжени фракции се активизираха от всяка страна.

Либия, който е основен производител на петрол в Средиземно море, беше влезла във фраза на относителна стабилност след бунта през 2011 г., подкрепен от НАТО. Страната се раздели през 2014 г. между враждуващи източни и западни фракции, като в крайна сметка привлече руска и турска подкрепа.

Големите боеве спряха след прекратяване на огъня през 2020 г., но усилията за разрешаване на политическата криза се провалиха, като големи въоръжени фракции останаха активни и понякога се включват във въоръжени сблъсъци и се конкурират за контрол над значителните икономически ресурси на Либия.

Политическите лидери на страната са съставени от органи, избрани преди десетилетие или повече, или назначени по време на периодични международни миротворчески усилия, за да наблюдават повтарящи се неуспешни преходи към мирно управление. Дипломацията, целяща провеждане на национални избори, които да заменят всички политически органи на Либия, е в застой.

Източна Либия, където заседава парламентът, се контролира от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар.

Столицата Триполи и северозападът, където са базирани международно признатото правителство на националното единство и повечето основни държавни институции, е дом на съперничещи си въоръжени фракции, които многократно са се сражавали.

В края на юли и началото на август съперничещи групи в Северозападна Либия се мобилизираха една срещу друга, докато ЛНА премести сили в Югозападна Либия, предизвиквайки страхове от нови боеве изток-запад.

Висшият държавен съвет, един от международно признатите законодателни органи, е блокиран от безизходица след оспорвано гласуване за неговото ръководство. Базираният в източната част парламент също поднови призивите за сваляне на международно-признатото правителство и Президентския съвет.

Напрежението около контрола върху централната банка се засили, след като ръководителят на президентския съвет Мохамед ал-Менфи издаде решение да смени Кабир и борда, ход, отхвърлен от парламента.

Либия осъди 12 държавни служители за срутените язовири, убили хиляди

Либия осъди 12 държавни служители за срутените язовири, убили хиляди

Грешки при строителството и лоша поддръжка сред причините за трагедията