Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за "незабавна деескалация и прекратяване" на конфликта в Израел и ивицата Газа.

Гутериш припомни, че военните действия трябва да приключат "от уважение към духа на Байрам", заявявайки, че "твърде много невинни цивилни вече са загинали". Освен това той заяви, че радикализацията и екстремизмът ще бъдат увеличени в региона поради продължаващия конфликт.

Армията на Израел отрича да е влизала в Газа

Армията на Израел отрича да е влизала в Газа

Подготовката за операцията продължава

Междувременно Съветът за сигурност на ООН премести планираното им заседание за неделя, след като САЩ блокираха заседанието в петък, заявявайки, че трябва да се "даде време на дипломацията" да се разиграе.

Шансовете за мирно разрешение на конфликта намаляват, след като делегацията на египетски посредници, която осъществи контакти с палестинцитте и израелците, за да се опита да спомогне за примирие, напусна Тел Авив, след като не успя да убеди израелското правителство да прекрати огъня, съобщи ТАСС.

САЩ евакуират военните си от Израел

САЩ евакуират военните си от Израел

Ескалация на напрежението в Близкия изток

Агенцията се позова на осведомен източник в Кайро. От десетилетия Египет играе ролята на посредник между палестинците и Израел.