Неравенството между половете остава в застой от десетилетие. Това показва изследване на ООН, цитирано от "Ройтерс".

Посочва се, че културните пристрастия и натиск продължават да възпрепятстват овластяването на жените и правят все по-малко вероятно светът да постигне целта на ООН за равенство между половете до 2030 г.

Въпреки увеличаването на организациите за правата на жените и социалните движения като Time's Up и MeToo в Съединените щати, пристрастните социални норми и по-широката криза в човешкото развитие, изострена от пандемията от COVID-19, по време на която много жени останаха без работа, спряха напредъка по отношение на половото неравенство.

В последния си доклад Програмата за развитие на ООН проследи проблема чрез своя Индекс на социалните норми, свързани с пола, който използва данни от Световното изследване на ценностите - международен проект, изследващ как се променят ценностите и убежденията в световен мащаб.

Предвиждат равенство между половете по света след 135 г.

Предвиждат равенство между половете по света след 135 г.

Няколко проучвания показват, че пандемията от коронавирус непропорционално е засегнала

Проучването се основава данни за периодите от 2010 г. до 2014 г. и от 2017 г. до 2022 г. в държави и територии, обхващащи 85% от световното население.

Последният анализ сочи, че близо девет от всеки десет мъже и жени имат фундаментални предразсъдъци спрямо жените, като делът на хората с поне един предразсъдък почти не се е променил през изминалото десетилетие. В 38 от изследваните държави делът на хората с най-малко един предразсъдък е намалял до едва 84,6% от 86,9%.

Степента на подобрение във времето е "разочароваща", посочи Хериберто Тапия, съветник по изследванията и стратегическото партньорство в ПРООН и съавтор на доклада.

Освен това проучването отбелязва, че почти половината от хората по света смятат мъжете за по-добри политически лидери, а 43% считат мъжете за по-добри бизнес ръководители.

Мъжки свят: Равенството между половете ще отнеме повече от пет поколения

Мъжки свят: Равенството между половете ще отнеме повече от пет поколения

Все още ще са необходими 132 години, за да се постигне глобално равенство между половете

"Трябва да променим предразсъдъците, свързани с пола, социалните норми, но крайната цел е да променим властовите отношения между жените и мъжете, между хората", подчерта Ароа Сантяго, специалист по въпросите на пола в приобщаващите икономики в ПРООН.

Въпреки че образованието винаги е било считано за ключово за подобряване на икономическите резултати за жените, проучването показва прекъснатата връзка между разликата в образованието и доходите - средната разлика в доходите е 39% дори в 57-те страни, където възрастните жени са по-образовани от мъжете.

По-пряка вреда за благосъстоянието на жените се отчита във възгледите за насилието - според повече от един на всеки четирима души е оправдано мъжът да бие жена си, сочи ПРООН.

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Искате равенство на половете, чакайте 200 г., обяви Световният икономически форум

Очакванията са да отнеме 202 г.