Пандемията изтри години напредък в постигане на равенство между мъжете и жените. Кризата добави десетилетия към траекторията на затваряне на пропастта между двата пола, информира АФП, позовавайки се на доклад на Световния икономически форум.

Няколко проучвания показват, че пандемията от коронавирус непропорционално е засегнала жените повече от мъжете на пазара на труда. Отделно жените са поели по-голяма тежест в отглеждането на децата заради затворените училища и детски градини.

Последиците ще бъдат усетени дългосрочно, се посочва в ежегодния Доклад за равенство между половете. Установено е, че още повече се отдалечава постигането на целите за равенство.

Преди избухването на пандемията Световният икономически форум публикува доклад през декември 2019 г., който показваше, че равенство между половете в редица области може да бъде постигнато до 99,5 г.

Но тазгодишният доклад сочи, че светът няма да постигне равенство между половете в следващите 135,6 г.

"Още едно поколение жени ще трябва да изчака за полов паритет", се казва в съобщение на форума.

Базираната в Женева организация ежегодно проследява различията между половете в 156 държави в четири области: образование, здраве, икономически възможности и политическо овластяване.

Жените изглежда постепенно затварят пропастта в сфери като здравето и образованието. Но неравенството на работното място - отдавна е най-проблематичната област - ще се запази още 267,6 г.

И пандемията няма да помогне.

Световният икономически форум посочва проучване на Международната организация на труда, че жените е по-вероятно да изгубят работата си по време на кризата, което частично се дължи на това, че непропорционално представляват сектори, които са пряко засегнати от блокадите.

Други проучвания показват, че жените носят по-голяма тежест от увеличената домашна работа и детска грижа по време на блокадите, което води до увеличаване на стреса и по-ниски нива на продуктивност.

Жените също са наемани с по-бавни темпове в сравнение с мъжете, докато се отварят работни места.

В политическата сфера неравенството на половете се разширява, отчетено в няколко големи държави.

Жените все още държат около 1/4 от парламентарните места по света и само 22,6% от министерските позиции.

При сегашната траектория пропастта не се очаква да бъде затворена напълно през следващите 145,5 г. Това означава 50% увеличение от изчислените 95 г. в предишния доклад.

Напредъкът в различните категории варира в различните държави и региони.

Докато западноевропейските държави могат да затворят пропастта за 52,1 години, на държавите в Близкия изток и Северна Африка ще са им необходими 142,4 г.

Като цяло скандинавските държави отново доминират. Най-голямо равенство между мъжете и жените има в Исландия (12-а поредна година), следвана от Финландия и Норвегия. Нова Зеландия е на четвърта позиция, преди Швеция.