Глобалното равенство между половете ще отнеме повече от пет поколения, за да се постигне, тъй като жените все още изостават много от мъжете в икономиката и политиката, а нарастващата инфлация миналата година непропорционално навреди на финансовото им здраве, показват констатации на Световния икономически форум (WEF) и експерти по равенството, пише "Ройтерс".

Няколко инвеститори и регулатори настояват за корпоративно многообразие, но данните от WEF показват, че все още ще са необходими 132 години, за да се постигне глобално равенство между половете като цяло спрямо прогнозираните 136 години през 2021 г.

Анализите на данните в доклада на WEF Global Gender Gap отчитат различията между половете в икономическите възможности, образованието, политическото овластяване, здравето и безопасността.

Жените също са загубили около 800 милиарда долара доходи в световен мащаб поради пандемията от COVID-19, се казва в отделен доклад на BofA Global Research, тъй като почти половината от заетите работят в неформални сектори, които претърпяха рязко намаляване на заплатите след COVID. Много от тях също увеличиха времето, прекарано в грижи за деца по време на блокиране.

Социалните вълнения в Иран и войната в Украйна - които изостриха инфлацията, тъй като цените на суровините скочиха - не позволиха на много момичета и жени да учат и да работят, добавя изданието.

Разликите в доходите и семейните отговорности, съчетани с по-високите разходи за живот на жените, отколкото на мъжете, означават, че жените са изложени на още по-голям риск от реални загуби на заплати, каза Димпъл Госай, ръководител на отдела за околната среда, социалната среда и управлението (ESG) в САЩ в BofA.

"Сега се страхуваме, че инфлацията след пандемията заплашва да унищожи напредъка, постигнат от жените", каза тя.

Нарастващите разходи за грижи за деца, които изпреварват растежа на доходите, "е значителна пречка, която пречи на жените да влязат, да останат и да напреднат в работната сила", каза Госай.

Жените също са изправени пред непропорционално по-високи разходи за някои продукти, отколкото мъжете. В Съединените щати продуктите за лична хигиена са с 13% по-скъпи за жените, докато във Великобритания цените на официалните обувки са се увеличили със 75% в сравнение с тези за мъже, показват данните на BofA.

В световен мащаб участието на жените в официалния труд е постигнало малък напредък през последните три десетилетия, каза JP Morgan, като представлява малко под 47% от работната сила в сравнение със 72% за мъжете, докато те все още извършват средно 76% от цялата неплатена работа по грижи.

Жените в развиващите се страни са най-уязвими. Но все още има големи разлики в заплащането навсякъде, дори в най-богатата икономика в света, тъй като жените и малцинствата имат по-слабо представителство в "високоплатените" индустрии и работни места в САЩ, които са по-малко засегнати от инфлационния натиск, като технологии или финанси, каза BofA.

Индекс за финансовото здраве на жените, съставен от фирмата за инвестиционни услуги Ellevest, показва, че жените в Съединените щати са в най-лошото си финансово състояние от 2018 г. насам.

Топ инвеститори като Schroeder и Amundi обещаха да включат инвестиционни избори въз основа на това как компаниите се класират по отношение на полово разнообразие, което може да се окаже полезно в дългосрочен план.

Данните на BofA показват, че компаниите в САЩ с по-голямо разнообразие на половете са предложили средно 20% по-висока възвръщаемост на собствения капитал от 2005 г. насам, отколкото тези, които нямат такова.

Натискът от страна на законодателите също насърчи компаниите да наемат повече жени и да назначат повече членове на бордовете си.

В Европа, където регулаторите на Европейския съюз и Обединеното кралство са определили 40% квота в борда на директорите за жените, почти 80% от големите компании имат поне една трета в борда си жени, показа BofA.

"Ако една компания не изпълнява задълженията си, ние със сигурност ще се ангажираме с този бизнес много директно върху, защото това (разнообразието) е важна част от осигуряването на добро управление на всички пазари", каза Питър Харисън, главен изпълнителен директор на мениджъра на активи Schroders , която управлява повече от 75 милиарда долара.

Най-големият мениджър на активи в Европа Amundi, който управлява 1,93 трилиона евро, заяви в имейл отговор, че следи разликата в заплащането между мъжете и жените на еквивалентни позиции. Тя се ангажира със стотици компании за защита на служителите и правата на човека, се казва в съобщението.

Според консултантската фирма EY, почти половината от европейските инвеститори във финансови услуги заявяват, че половото разнообразие в заседателните зали значително влияе върху решението им да инвестират в компания.

Повече жени в управителните съвети обаче не означава повече жени на ръководни длъжности.

В световен мащаб неравенството между половете в заседателните зали няма да бъде премахнато до 2038 г., показват данните, моделирани от доставчика MSCI. За висши ръководни длъжности равенството между половете все още изглежда недостижимо.

Регулаторите на Обединеното кралство съобщиха, че делът на жените в бордовете на 350-те най-големи компании във Великобритания е достигнал 40% за първи път през 2022 г., три години преди плана. Според EY само 17% от жените директори на борда на FTSE 100 заемат висши изпълнителни длъжности.

Проучванията показват, че има "значителни корелации" между присъствието на жени в корпоративните бордове и доброто финансово представяне, казаха MSCI и BofA.

Американски компании, фокусирани върху полово разнообразие в управителните съвети и висшето изпълнително ниво, са постигнали 43% по-нисък риск относно печалби през следващите три години от тези, които нямат такова разнообразие, каза BofA, цитирайки свой собствен анализ.

Със закон Испания изравнява броя на мъжете и жените в политиката и бизнеса

Със закон Испания изравнява броя на мъжете и жените в политиката и бизнеса

За Санчес това е стъпка в полза на феминизма и испанското общество като цяло