Испанският премиер Педро Санчес обяви закон за равенството между половете, който ще изисква по-равностойно представителство на жените и мъжете в политиката, бизнеса и други сфери на обществения живот, съобщава "Ройтерс".

Законът за равното представителство на двата пола ще приложи мерки за равенство между половете към избирателните списъци, бордовете на директорите на големи компании и управителните съвети на професионалните асоциации.

Санчес направи изявлението по време на митинг на социалистическата партия преди Международния ден на жената 8 март.

Предстои законопроектът да бъде одобрен по време на заседанието на кабинета във вторник, след което ще бъде обсъден в парламента.

Със "закон за равенство на транс хората" Испания одобрява самоопределянето на пола

Със "закон за равенство на транс хората" Испания одобрява самоопределянето на пола

Засилват се санкциите за дискриминация срещу транссексуални

Испанският премиер заяви, че правителството "не само прави стъпка в полза на феминизма, но и в полза на испанското общество като цяло".

Това е последната от поредица мерки за равенство, обявени от лявото коалиционно правителство.

През декември законодателите приеха законопроект за правата на транссексуалните, както и новаторски закон, обхващащ сексуалното и репродуктивното здраве, който за първи път в европейска страна предвижда платен отпуск, финансиран от държавата, за жени, които страдат от болезнена менструация.

"Щом те съставляват половината от обществото, половината от политическата и икономическа власт трябва да принадлежи на жените", подчерта Санчес, визирайки жените.

Испания одобри платен менструален болничен - първата страна в Европа

Испания одобри платен менструален болничен - първата страна в Европа

Новият законопроект дава възможност на жените да поискат болнични

Законът за равното представителство ще изисква жените да съставляват 40% от ръководството на всяка регистрирана компания с над 250 работници и годишен оборот от 50 милиона евро.

В политиката законът ще изисква партиите да предлагат равен брой мъже и жени кандидати по време на изборите, с цел увеличаване на равенството между половете в парламента.

В момента жените съставляват 44% от Конгреса и 39% от Сената.

Освен това ще се изисква професионалните асоциации да имат най-малко 40% жени в своите бордове, както и при журита за всякакви награди, финансирани с публични средства.