Мисията на ООН в Либия изрази в събота загриженост от сблъсъците в Триполи, след нощ на тежки въоръжени сблъсъци между милиции в столицата, съобщи АП.

Последните сражения идват, когато Либия отново е разделена между конкуриращи се правителства - едно от които е базирано в Триполи. Това се случва, въпреки продължаващите повече от година нерешителни опити към обединението.

В изявление мисията заяви, че сблъсъците застрашават цивилните и призоваха либийците "да направят всичко възможно, за да запазят крехката стабилност на страната в този чувствителен момент".

Съветът за сигурност на ООН удължи оръжейното ембарго срещу Либия

Съветът за сигурност на ООН удължи оръжейното ембарго срещу Либия

С една година е удължен срокът

Либия от години е разделена между съперничещи си администрации на изток и запад, като всяка се подкрепя от различни добре въоръжени милиции и чужди правителства, след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., с което сваля и по-късно убива дългогодишния диктатор Моамар Кадафи.

Планът на страната за преход към избрано правителство се провали, след като временна администрация, базирана в Триполи, оглавявана от премиера Абдул Хамид Дбейба, не успя да проведе избори миналата година.

Оттогава Дбейба отказва да се оттегли, повдигайки въпроси относно мандата си.

В отговор източно базираните законодатели на страната избраха съперник за премиер, Фати Башага, мощен бивш министър на вътрешните работи, който сега управлява отделна администрация извън град Сирт.

Джейба, в телевизионно телефонно обаждане, призова силен командир, който ръководи 444 бригада - която служи на неговото правителство - да направи необходимото за възстановяване на мира в Триполи.

Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември

Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември

Не е ясно за коя дата се отлагат

Неговият съперник Фати Башага в поредица от туитове призова въоръжените групи да предадат оръжията си.

Миналия месец Башага влезе в Триполи и се опита да наложи правителството си там, но напусна в рамките на часове след сражения, при които загина един човек.